Grbin: Vlada se ne bori sustavno protiv inflacije

15:33 / 17.06.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin upozorio je u petak da je inflacija u Hrvatskoj dosegla rekordnih 11 posto, a još veći je problem što Vlada ne koristi mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi se sustavno borila s inflacijom.


Bez obzira što inflacija pogađa sve građane, ne pogađa sve jednako, a najviše građane s najmanjim primanjima. Zato je većina naših mjera usmjerena ka najsiromašnijima, rekao je Grbin predstavljajući SDP-ov paket mjera, svojevrsni "štit protiv inflacije".

SDP predlaže paket mjera koji uključuje promjenu načina usklađivanja mirovina, osiguravanje sredstava za novi energetski dodatak za najugroženije, za radnike i umirovljenike s primanjima do 4000 kuna, korekcije načina izračuna cijene naftnih derivata i paket pomoći za poduzetnike koji trpe posljedice rata u Ukrajini.

Grbin je izrazio nadu da će ministar financija Zdravko Marić, koji sudjeluje na Vijeću EU-a za ekonomska pitanja, iskoristiti priliku i staviti na stol dvije inicijative onu koja se odnosi na definiciju visine trošarine na gorivo i pitanje obračuna PDV-a na trošarine na gorivo.

Ako znamo da je za sljedeći tjedan najavljeno ogromno povećanje cijena goriva, jasno je da se mora djelovati još danas, poručio je Grbin.

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović osvrnula se na mjere koje je SDP predložio kao pomoć poduzetnicima.

Imamo paradoksalnu situaciju da se ministar Marić i Vlada hvale s protuinflacijskim mjerama, a paralelno poduzetnicima, bez prethodne najave i unatoč njihovim ugovorima po kojima ih moraju obavijestiti o promjeni cijene električne energije, za četiri puta povećaju cijenu struje", kaže.

S druge strane, HEP veliku većinu struje koju stavlja na tržište dobiva iz hidroelektrana, obnovljivih izvora energije i nuklearne elektrane Krško, koji ne podliježu poskupljenju na tržištu električne energije. Nije jasno zašto se to onda stavlja na teret poduzetnicima, rekla je Radolović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!