Grbin za Dnevnik o proračunu, poreznoj reformi, koronakrizi, Ćoriću i SDP-u

05.11.2020.

19:05

Autor: Kristina Bojić/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
O rebalansu, poreznoj reformi, krizi izazvanoj koronavirusom te ostalim aktualnim političkim pitanjima u Dnevniku HTV-a govorio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.
- Više je razloga tome, kao što je više razloga zašto ne možemo raspravljati o rebalansu ili o proračunu, a da ne razgovaramo o porezima koji osiguravaju da se rebalansirani proračun i proračun za iduću godinu pune. Jedan od razloga zašto nismo zadovoljni je i upitnost koliko je ovaj rebalans održiv. Vlada je govorila da se predviđa pad BDP-a od 8%, a onda tijekom dana dođe procjena EK-a da će pad BDP-a biti 9,6% i onda se postavlja pitanje je li i rebalansirani proračun održiv, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Dnevniku HTV-a obrazlažući zašto se ne slaže s rebalansom proračuna.

- Bolje je od procjena koje su bile na ljeto, ali govorimo o velikim razlikama. Razlika između 8% i 9,6% BDP-a je razlika od 5-6 milijardi kuna. To je ogromna razlika i pitanje je hoće li ovakav rebalansirani proračun biti održiv, dodao je.

Komentirajući Vladin peti krug porezne reforme koji kreće od 1. siječnja Grbina je rekao kako je sporna za SDP jer će se njome prema njihovom mišljenju honorirati  oni kojima je pomoć na ovakav način od države nepotrebna - a to su bogati.

- Gospodin Ćorić koji je bio gost Dnevnika prije mene nije htio govoriti o brojkama i zato ću ja govoriti o brojkama da prikažem gledateljicama i gledateljima što će porezna reforma značiti. A značit će da će onima poput ministra Ćorića i koji imaju plaću koja ide prema 20.000 kuna dobit će 1000 kuna dodatno mjesečno, a tih 1000 kuna ide manje u prihode jedinica lokalne samouprave koje bi se trebale baviti obrazovanjem, zdravstvom i socijalnom skrbi. S druge radnici koji zarađuju između 5000-6000 kuna dobit će do 100 kuna više, rekao je Grbin.

- SDP govori da ako se ide u smanjenje poreza onda to treba napraviti  povećanjem odbitka kako bi novac od toga dobili više-manje svi. Ovo što Vlada nudi pomoći će isključivo bogatima i raste jednakost, to ne možemo podržati. dodao je.

O trenutačnoj situaciji  vezanoj uz koronakrizu, epidemiološkim mjerama i radu Nacionalnog stožera rekao je da nisu zadovoljni mjerama jer one ne polučuju rezultate.

- Opet vidimo porast broja zaraženih, vidimo probleme s bolnicama, župani govore kako su kapaciteti županijskih bolnica popunjeni, imamo situaciju u KB Dubrava koja je svakim danom sve gora i gora.

Rekao je da nije za tzv. lockdown i da je to krajnja mjera za koju nitko ne želi da dođe.

- Ako se ne uvedu kontrolirane strože mjere, ako ne uvedemo kriterije po kojima će se te mjere uvoditi da jasno unaprijed kažemo da ako broj zaraženih prijeđe neku granicu ide sljedeća mjera pa se i građani i gospodarstvo mogu unaprijed pripremiti za uvođenje tih mjera, mi ćemo do lockdowna doći, htjeli mi to ili ne. Taj lockdown će biti najgora vrsta lockdowna, to je nekontrolirani lockdown. Zbog toga mi u SDP-u tražimo jasnu strategiju, a jasne strategije nema, rekao je.

- Govori se da će se vjerojatno idući tjedan ići na pooštravanje mjera, to je rečeno prije dva tjedna, a još se ne zna koje će to biti mjere. Ne znaju ni građani ni gospodarstvo i to je loše. To će dovesti do nekontroliranog lockdowna, dodao je.

Na pitanje o prijedlogu za pokretanje opoziva ministra Ćorića zašto misli da će biti sada drugačije jer dosad nije prihvaćen niti jedan, Grbin je nabrojao odlaske ministra. 

- Tražili smo opoziv ministrice Dalić, otišla je. Tražili smo opoziv ministra upravljanja državnom imovinom Marića, otišao je, tražili smo opoziv ministra Kuščevića, i on je otišao. U opozive ulazimo zbog onoga što su ministri radili. Za razliku od ministra Ćorića ja se raspravi o opozivu ne veselim. Ja se uopće nisam sretan što moramo tražiti opoziv ministra zbog malverzacija u aferi Krš Pađene gdje je kroz ukidanje procjene utjecaja na okoliš investitoru omogućio milijarde prihoda, nezakonito zapošljavanje, sukob interesa vezan uz gospodina Kovačevića. Sve je to nešto što ja ne želim gledati kod ministara u Vladi svoje zemlje bez obzira na to iz koje stranke dolaze. Kada se to događa naša je obveza na to reagirati, naša obveza je o tome govoriti, naša je obveza to prokazati. Instrument opoziva je jedan od najboljih instrumenta koji ima opozicija jer je jedini koji jamči da će rasprava doći na dnevni red Sabora i zato to koristimo, rekao je Grbin.

Na kraju je kratko komentirao kako neki članovi SDP-a nisu sigurni hoće li biti uključeni u ovakav SDP .

- Rješavamo probleme. Svaki član SDP-a ima pravo sam odlučiti hoće li biti u SDP-u ili neće, ali za razliku od drugih stranaka u SDP-u ima pravo o tome govoriti. Vidim SDP- koji se diže i koji postaje jači, rekao je Grbin.

Na konstataciju da gospodin Ostojić vidi velike probleme u SDP-u rekao je da kolega Ostojić vidi probleme i dodao da se oni neće skrivati pod tepih.

- Mi ćemo se njim baviti i to je dobro. To je dobro za stranku, kao što je dobro da u SDP-u ljudi imaju slobodu govoriti i ne moraju se bojati izražavati svoje mišljenje kao u mnogim drugim strankama, dodao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!