12:19 / 28.07.2021.

Autor: Dnevnik u podne/HTV/IMS/Hina

Grbin za HTV o izbačenima iz stranke: "Ja to nisam mogao samo tako gledati"

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / IMS

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin potvrdio je za HRT da su donedavni predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras te saborski zastupnici Rajko Ostojić, Zvane Brumnić, Nikša Vukas i Marina Bilić Opačak izbačeni iz stranke. 

Posljedica je to odluke vrha SDP-a da u raspuštenim ograncima isključe članove na temelju četiriju kriterija, među kojima su odnos prema stranci i neplaćanje članarine. 

- Odluka kada govorimo o saborskim zastupnicima i kolegi Marasu je prije svega politička, a proizlazi iz njihove odgovornosti, između ostalog i kroz obnašanje stranačkih dužnosti, gdje su direktno odgovorni za rasulo koje postoji u tim organizacijama. Ja to nisam mogao samo tako gledati, ja to moram popraviti, rekao je Grbin za HRT. 

- Odluka je donesena kako bi završili stranački sukobi i svađe zbog kojih se SDP ne može posvetiti kvalitetnom radu i izradi nužnih politika i rješenja za građane i Hrvatsku.

Grbin je istaknuo da je odluka o raspuštanju tih dviju gradskih organizacija - u Zagrebu i Slavonskom Brodu - donesena jer su te organizacije imale duboke, suštinske, višegodišnje probleme u funkcioniranju i za to su morali odgovarati ljudi koji su obnašali funkcije u tim organizacijama.

- Biran sam za predsjednika stranke da rješavam probleme koje u stranci postoje, a kako bismo se mogli konačno početi baviti onime za što su nas građani i izabrali. Bilo bi neodgovorno da kao predsjednik stranke, promatram i ne reagiram na to da članovi stranke opstruiraju lokalne izbore, odmažu kandidatima ili godinama pretpostavljaju svoje interese stranci, istaknuo je Grbin. Osim što bi to bilo neodgovorno od mene, za stranku bi to bilo pogubno, ustvrdio je te dodao da to nisu lake niti popularne odluke, ali su nužne ako u SDP-u žele osigurati da stranka počne normalno funkcionirati i raditi svoj posao.

- SDP pa tako i ove dvije gradske organizacije, a pogotovo u Zagrebu, ima brojne članice i članove s vizijom i kvalitetnim idejama kako osigurati da se stranka napokon počne baviti temama koje su građanima i građankama Zagreba bitne. Od njih, dodao je, kao i od svih članova Kluba zastupnika SDP-a u Saboru, očekujem da zajednički i predano radimo i djelujemo u narednim godinama, ukazujemo na nerad i neučinkovitost Vlade pogotovo kad se radi o obnovi od potresa, lošem upravljanju korona krizom ili katastrofalnom stanju u hrvatskom pravosuđu.

- Vjerujem da nam je svima u zajedničkom interesu da jačamo stranku, njezinu ulogu u društvu i vratimo povjerenje građana kojima je dosta da se bavimo isključivo i jedino samo sobom. Ako nam je cilj bolja Hrvatska, onda i mi kao stranka moramo biti bolji. Zato su ovo nužni koraci i vjerujem da je ova odluka Glavnog odbora bila opravdana, zaključio je Grbin.

Maras: Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost

Izbacivanje iz SDP-a na Facebooku je komentirao Gordan Maras.

"Nikada svoje stavove neću prodati za bilo čiju naklonost. Bitna mi je jedino vaša, koji me podržavate bez ikakvog interesa i samo zato što znate da sam ispravan. Postoje etape u životu i ništa se ne događa bez razloga. Vjerujem da vas nisam iznevjerio", napisao je.

Vukas: Ovo je rušenje SDP-a

Izbacivanje su komentirali i Vukas i Brumnić.


- Ovo je čisti revanšizam i odmazda, ali nisu tu bitni pojedinci. Nisu sad meni bitni ni Vukas, ni Bernardić, ni Ostojić, nismo se mi tu došli boriti za neke fotelje, nego ovo prije svega nije izbacivanje saborskih zastupnika, ovo je rušenje SDP-a, rekao je Vukas.


- Prvi put valjda u povijesti dolazimo do toga da rukovodstvo bira članstvo. To se nije događalo ni u najcrnjim diktaturama, poručio je Brumnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!