15:31 / 13.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Grbin: Zašto Plenković šuti i ne reagira na nepravdu u vezi s cjepivom

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je prozvao premijera Andreja Plenkovića zbog problema s distribucijom cjepiva u Hrvatsku pitanjem zašto kao predsjednik Vlade koji sjedi u Europskom vijeću šuti i ne reagira na nepravdu prema Hrvatskoj i mnogim drugim manjim državama EU-a.

Grbin je rekao da su reagirali svi osim Andreja Plenkovića, "onoga koji se trebao pobrinuti za to." Pitao je predsjednika Vlade što je napravio, zašto šuti i ne reagira na nepravdu koja se događa Hrvatskoj i mnogim drugim manjim državama EU-a. Ocijenio je da je riječ o čovjeku koji se potpuno izgubio i zalutao u tim briselskim hodnicima i koji se ne usudi suprotstaviti apsolutno nikome jer vjerojatno želi za sebe osigurati nekakav mandat u Bruxellesu. Dodao je da je to slika i prilika HDZ-a te da se za građane Hrvatske, ističe, opet moraju zalagati drugi ljudi. Osvrnuo se i na najavljivanje milijuna komada ruskog cjepiva koje dolazi u Hrvatsku. 

- Što je s onime što Hrvatska može po propisima EU-a o registraciji lijekova napraviti sama, a neke druge države članice su napravile? Zašto Hrvatska to ne čini? To je pitanje na koje tražim odgovor od Andreja Plenkovića ako ga je uopće u stanju dati, rekao je Grbin.

Kolar: Prijavili smo 3,5 milijarde investicija

Po novi mandat na čelu Krapinko-zagorske županije ide Željko Kolar, sa zamjenicom Jasnom Petek. Kolar je naglasio da se moraju kretati među ljudima, s njima razgovarati jer ne vladaju, već služe.

- Mi ne trebamo objašnjavati da nešto radimo. Dovoljno je da se prođe županijom, da se vide svi strateški projekti, od obrazovanja, zdravstva, poduzetničkih centara, centra kompetentnosti - poručio je župan Kolar i naglasio kako se otvara prostor da u sljedećih pet do sedam godina provedu projekte koji su vrijedni više od 2 milijarde kuna, a ključno je da su prijavili investicije vrijedne 3,5 milijarde, od kojih 75 posto projekata ima građevinske dozvole.

Grbin je ponovno odgovarajući na pitanje novinara o izboru predsjednika Vrhovnog suda rekao da je rješenje jednostavno, da je izbor samo jedan i kako SDP podržava prijedlog predsjednika Republike Hrvatske jer to može biti dobar napredak za hrvatsko pravosuđe.

- Ili će se prihvatiti prijedlog predsjednika Zorana Milanovića o Zlati Đurđević, vrsnoj pravnici, stručnjakinji koja je spremna protresti sustav hrvatskog pravosuđa od vrha do dna, te o njemu raspraviti i glasati ili će predsjednik Hrvatskog sabora obavijestiti da natječaj nije uspio pa će se uputiti novi javni poziv na koji je Đurđević rekla da će se javiti, a predsjednik Republike najavio da će ju ponovno predložiti - rekao je Grbin.

Dodao je i kako premijeru Plenkoviću smeta tobožnje kršenje zakona od predsjednika RH, Zakona o sudovima, ali mu ne smeta kad Vlada RH krši Zakon o financijskom poslovanju, Zakon o obveznim odnosima, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i ne podmiruje dug prema veledrogerijama i kada 22 bolnice u RH imaju ograničenje u isporuci lijekova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!