Bačić: Nećemo podržati istražno povjerenstvo o Ini, ovo je igrokaz

30.11.2022.

Zadnja izmjena 22:10

Autor: Hina/HRT/V.G.

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski HDZ poručio je u srijedu navečer da zbog nekoliko razloga neće podržati prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Inu.

Ovo danas je jedan igrokaz u kojem se unaprijed zna tko je kriv i što ga čeka, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić u saborskoj raspravi o osnivanju povjerenstva.

Kao jedan od razloga zbog kojeg HDZ neće podržati povjerenstvo, naveo je ponašanje oporbe u Antikorupcijskom vijeću. Upozoravali smo vas da ne radite protuzakonito i da ne radite igrokaz, no vi uporno nastavljate, i sad očekujete da o istom govorite na drugom tijelu, ne, rekao je Bačić.

Kad je riječ o velikoj aferi oko Ine, naglasio je kako je pravomoćnim rješenjem o provođenju istrage počeo sudbeni postupak, čime se ne može osnivati istražno povjerenstvo u Saboru.

Oporbi je poručio i da nitko nije zaštićen time što je član HDZ-a. Ova Vlada i stranka ni na koji način ne utječe na rad DORH-a, prepustimo da ono provodi aktivnosti oko afere, kazao je i predlagateljima spočitnuo selektivan pristup.

Zanimljivo, njih ne zanima prodaja naftnih polja u Siriji, propituje se dio afere oko Ine, a drugi se zaboravlja i to je neprihvatljivo, istaknuo je.

Hajduković: Ako nemate što kriti, čega se bojite?

Oporba ustrajava da istražno povjerenstvo treba osnovati.

- Svako povjerenstvo koje osnujemo, imat će vašu većinu, ako nemate što kriti, u čemu je problem? upitao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati).

U prošlom sazivu povjerenstva se nisu smatrala spornima, bila je to dobra praksa, dodao je Bojan Glavašević (ZLB), žaleći da se to sada narušava.

Suverenisti, kaže Vesna Vučemilović (HS), podržavaju sve što će rasvijetliti relevantne činjenice oko energetike, jer proizvodnja hrane i energije od strateške su važnosti za svaku državu, posebno u vrijeme krize.

stražno povjerenstvo je još jedna prilika da i vladajući dokažu svoje opredjeljenje za borbu protiv korupcije, naglasila je.

Tušek: Pokušaj oporbe da tema Ine ostane u opticaju

Žarko Tušek
(HDZ) bit rasprave o istražnom povjerenstvu vidi u pokušaju oporbe da tema o Ini ostane u opticaju.

Mirela Ahmetović (SDP) to odbacuje i tumači da se o povjerenstvu raspravlja jer stvari ne valjaju, ni po učinkovitosti gospodarenja energentima, ni po korporativnom upravljanju.

Mol, kaže, odlučuje po kojoj će se cijeni uvesti i izvesti hrvatski energenti, hoće li se i kada prerađivati u hrvatskoj rafineriji, hoće li ona postojati.

To ne govori o učinkovitom upravljanju energentima, a ključno je pitanje zašto premijer šuti, rekla je Ahmetović.

Most upire prstom u isprepletenost energetskog sustava, tvrdi kako će Pandorina kutija HEP-a tek pokazati koliko je tamo prljavštine.

Najavili smo da ćemo razbijati hvarski klan, kaže Zvonimir Troskot i tvrdi da je predsjednik Uprave HEP-a Barbarić, koji je uništio energetski sustav, poziciju dobio isključivo po hvarskoj liniji, a od tamo dolaze Plenković i Katičić.

- Frane šteta Barbarić je zlo koje se dogodilo HEP-u, kako sada funkcionira, HEP je ogroman kočničar razvoja države, dodaje Peđa Grbin (SDP).

Orešković: Ponuda HDZ-u

Dalija Orešković (Centar) nudi dogovor HDZ-u. Imate većinu u Saboru, obvežite Vladu i Ministarstvo gospodarstva da ne izvrše isplatu MOL-u od 238 milijuna eura na temelju odluke arbitražnog suda u Washingtonu, predložila je.

Objasnila je kako su, kad je presuda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera postala pravomoćna za koruptivno kazneno djelo za dva ugovora, oba ta ugovora postala ništetna, a iznos naknade štete iz odluke suda Hrvatsku više ne obvezuje.

Kad je riječ o odnosu s Mađarskom, Glavašević (ZLB) kaže da je naš odnos s mađarskom politikom kroz povijest bio sve samo ne bratski.

Volio bih vidjeti da premijer, Vlada, saborska većina otvore oči i shvate da smo žrtve napada i kolonijalne politike susjedne zemlje koja nam ne želi ništa dobro, a naftne kompanije samo su eksponent te politike, kazao je.

 Hajduković dodaje da je mađarski narod prijateljski hrvatskom, da naš prijatelj nije "režim u Budimpešti i da to trebamo osvijestiti".

Grbin: Želimo vidjeti kako su funkcionirale brojne stvari u vezi s Inom

Zastupnik (SDP) Peđa Grbin predstavio je u srijedu prijedlog ujedinjene oporbe da se osnuje istražno povjerenstvo za Inu te poručio da ne žele istraživati Damira Škugora, osumnjičenog u aferi Ina, ali žele vidjeti kako su funkcionirale brojne druge stvari vezane uz Inu.

Afera Ina je tu i dok se svi njeni dijelovi ne raščiste, neće otići, rekao je Grbin na početku saborske rasprave o osnivanju istražnog povjerenstva, koja je počela u 19 sati.

Kaže kako sve što je izašlo u javnost nakon spektakularnog Škugorova uhićenja, opravdano ukazuje kako se moraju postaviti pitanje: Je li to sve, je li to kraj?

Grbin poručuje kako je oporbi jasno da istražnim povjerenstvom ne smije ulaziti u domenu rada pravosudnih tijela, ali žele da se kroz povjerenstvo, odnosno pred njim odgovori na niz pitanja.

Među njima su, navodi, pitanja je li upravljački model Ine adekvatan za osiguranje hrvatskih energetskih interesa, koje su pretpostavke za odabir neovisnog, stručnog kadra na rukovodećim pozicijama, u kojem opsegu je premijer utjecao na donošenje štetnih odluka, konkretno u rafineriji Sisak, koje institucije su znale za kriminal, ali nisu reagirale.

Sandra Benčić (ZLB) vladajućima poručuje da su već 30 godina s desnom rukom na srcu, dok drugom trpaju u razne torbe, na privatne račune, pa i na račun umirovljenika čiji su se sinovi zaigrali.

- Vi ste i domovinu i Inu izručili onima koji su dali najbolju cijenu, Viktoru Orbanu i njegovu režimu, a domovinu ste rascjepkali na druge trgovce i kupce, rekla je zastupnica.

Osnivanje tog povjerenstva zatražila je ujedinjena oporba s ciljem da se utvrde eventualne nezakonitosti, opstrukcije, pogodovanja i politički pritisci na sustav gospodarenja energentima nafte i plina proizvedenim u Hrvatskoj, uključujući i nezakonitu zaradu trgovanjem energenata za stranačke i druge privatne svrhe.

Istragom bi se obuhvatila Vlada i Ured predsjednika Vlade, ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te financija, ali i ostalih uključenih u gospodarenje energentima, poput HERA-e, JANAF-a, HEP-a, Plinacroa, LNG Hrvatska, MOL i druge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!