Grbin: Znanstvenici su izbačeni kao da smo u 17. stoljeću

08.12.2020.

10:33

Autor: B.A./HRT/Hina

default error photo
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru je komentirao informaciju o izbacivanju znanstvenika iz Vladina Znanstvenog savjeta, koje su iz Vlade u međuvremenu demantirali.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u Saboru je komentirao informaciju o izbacivanju znanstvenika iz Vladina Znanstvenog savjeta, koje su iz Vlade u međuvremenu demantirali.

➡️ Štagljar: Veliko poniženje pet kolega iz Znanstvenog savjeta
➡️ Iz Vlade demantiraju da je premijer isključio potpisnike apela iz Znanstvenog vijeća
➡️ Zabrinuti znanstvenici i liječnici uputili apel javnosti

➡️ Sve o koronavirusu

Mediji su u ponedjeljak navečer objavili da je pet članova Vladinog Znanstvenog savjeta izbačeno iz tog tijela nakon što je 26 istaknutih hrvatskih liječnika i znanstvenika objavilo apel javnost, zabrinuti širenjem drugog vala pandemije u Hrvatskoj i velikim brojem žrtava. Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić odbacio je u ponedjeljak kasno navečer tvrdnje da je premijer donio odluku o izbacivanju petorice članova vladinog Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel zabrinuti širenjem epidemije covida-19. Riječ je o Andreji Ambriović Ristov, Nenadu Banu, Petri Klepac, Branku Kolariću i Igoru Rudanu.

- Živimo li u 16. ili 17. stoljeću ili 21. stoljeću? Predsjednik Vlade RH je izbacio znanstvenike iz Znanstvenog savjeta vlade zato što su inzistirali na radu utemeljenom na znanosti i znanstvenim činjenicama, a ne na političkim stavovima i uvjerenjima predsjednika Vlade, ustvrdio je Grbin u slobodnom govoru.

- Znanstvenike ste odlučili ušutkati zbog njihove odluke da znanosti daju prioritet nad politikom, to podsjeća na 17. stoljeće, no to neće promijeniti znanstvene činjenice, dodao je Grbin.

- Ovoga su vikenda znanstvenici upozorili Vladu da odgovor na koronakrizu nije utemeljen na znanstvenim činjenicama i da je Hrvatska zbog svog pristupa među najgorim zemljama na svijetu, a u Europi samo jedna zemlja gora od nas, a zašto? Zato što se Vlada RH ne vodi znanošću, ne vodi onime što je znanost pokazala da je dobro u borbi protiv krize, nego onim što je dobro za politiku HDZ-a, a to je loše i ne može pomoći Hrvatskoj u borbi protiv ove krize, rekao je također Grbin, prenosi SDP na svojim stranicama.

Rekao je da se radi o ljudima "koji su do sada pokušavali isključivo svojim znanjem i znanošću i znanstveno utemeljenim činjenicama pomoći Hrvatskoj da se bolje nosi s koronakrizom, ali nisu uspjeli zato što u 21. stoljeću netko prednost daje svojim dnevnopolitičkim ciljevima, umjesto isključivo zaštiti zdravlja hrvatskih građanki i građana".

- To je, kolegice i kolege, ono što HDZ danas radi, rekao je.

- U Hrvatskoj Stožeru treba samo jedan mig Andreja Plenkovića, navodi Grbin.

Poručio je vladajućima da mogu reći da znanstvenike nisu izbacili, nego zahvalili na suradnji, ali da je bit ista.

- Nije šija, nego vrat. Izbacili ste ih samo zato što su se vodili znanošću, a ne politikom. Ne može jedna stranka biti talac jednog čovjeka, a ne može niti Hrvatska biti talac jednog političara, pa makar se on zvao i Andrej Plenković, rekao je Grbin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!