10:07 / 04.04.2019.

Autor: HRT

Grčić vs. Sokol - uoči interpelacije u Saboru

-

-

Foto: - / -

Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora poslijepodne će biti i interpelacija o radu Vlade zbog, kako stoji u obrazloženju, neuspjeha u provođenju strukturnih reformi, a podnijela su je 23 zastupnika.
Na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora poslijepodne će biti i interpelacija o radu Vlade zbog, kako stoji u obrazloženju, neuspjeha u provođenju strukturnih reformi, a podnijela su je 23 zastupnika.

Branko Grčić
(SDP) rekao je da je interpelacija pokrenuta prije godinu dana.

- Tada je bilo izvješće Europske komisije o provedbi nacionalnog programa reformi za 2017. U međuvremenu je izašlo i novo izvješće, za 2018. godinu. Slične stvari su zabilježene, rekao je Grčić, te naglasio da je oko 7% najavljenih reformi potpuno realizirano, a oko 50% s ograničenim napretkom.

- Nije napravljeno oko pola svih najavljenih reformi. Bila je najavljena reforma javne uprave, a bile su i priče o povećanju efikasnosti u pravosuđu, sanaciji dugova u zdravstvu, obrazovna reforma. Bilo je govora i o smanjenju opterećenja za gospodarstvo - smanjenje parafiskalnih nameta, da se prilagodi porezni sustav, da se uspostavi sustav koji bi bio stimulativniji i za radnike i za poslodavce. Potencijal gospodarskog rasta procjenjuje se trenutačno na 1,5% u neposrednoj budućnosti, rekao je Grčić.

Tomislav Sokol (HDZ) izjavio je da interpelacija pokazuje otužnost i nedostatak ideje SDP-ove politike. 

- U proceduru prekomjernog deficita ušli smo 2014., trošili smo mnogo više nego što smo zarađivali. To je bilo vrijeme SDP-ove vlade. Danas smo izvan procedure prekomjernog deficita. Izašli smo nedavno i iz procedure prekomjernih ekonomskih neravnoteža. Imamo suficit državnog proračuna tako da je potpuno jasno stanje u usporedbi s razdobljem SDP-ove vlade, kazao je. 

Što se tiče preporuka, sve ovisi o tome kako se čita, rekao je Sokol. Imamo četiri preporuke - jedna se tiče fiskalnog okvira, jedna mirovina i socijale, treća javne uprave, a četvrta poduzetničkog okružja. U tri od četiri imamo određeni napredak, rekao je i objasnio što to znači.

- Upravo one stvari koje SDP najviše napada, za njih smo dobili najviše pohvala i gdje je napredak najveći, kaže Sokol.

Grčić je zatim nastojao pojasnio da je zatečeni deficit, kad je Vladu preuzeo SDP, bio 25 mlrd. kuna za 2011., a da je 2015., na kraju  SDP-ova mandata, zabilježen gospodarski rast.  Sokol pak uzvraća da je gospodarski rast rezultat politike ove vlade te da je tu 6,5 mlrd. kuna poreznog rasterećenja i 2,5 mlrd. kn administrativnih rasterećenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!