GRECO: Hrvatska nije zadovoljavajuće provela nijednu preporuku

22.12.2021.

12:26

Autor: T.D./HRT/Hina

Sprječavanje korupcije

Sprječavanje korupcije

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Hrvatska nije na zadovoljavajući način provela nijednu od 17 preporuka GRECO-a iz zadnjeg izvješća o sprječavanju korupcije, priopćilo je u srijedu tijelo Vijeća Europe za borbu protiv korupcije. 


Od 17 preporuka, Hrvatska je osam provela djelomično, a devet nikako.

Riječ je o preporukama iz petog evaluacijskog izvješća o Hrvatskoj, koje je prihvaćeno početkom prosinca 2019., a objavljeno u ožujku 2020. godine, navodi GRECO (Skupina država protiv korupcije) u izvješću objavljenom danas.

Peti evaluacijski krug bio je fokusiran na najviše izvršne funkcije u središnjoj vlasti i agencijama za provedbu zakona.

GRECO u današnjem priopćenju ističe da Hrvatska mora učiniti više u sprječavanju korupcije i promociji integriteta u središnjoj vlasti i provedbi zakona. 

Ipak, to tijelo navodi da nacrt zakona o sprječavanju sukoba interesa, kada je riječ o najvišim dužnosnicima izvršne vlasti, ide u pravom smjeru prema ispunjenju nekih preporuka.

Njime se predviđaju novi mehanizmi za jačanje integriteta najviših dužnosnika izvršne vlasti, posebice mehanizam za otkrivanje sukoba interesa i godišnje izvješćivanje o imovini. Ovaj zakon GRECO kani dodatno ocijeniti nakon što bude donesen.

GRECO pozdravlja i činjenicu da su u postupku mjere nužne za napuštanje prakse da se kazne plaćaju u gotovini izravno policijskim službenicima. Također pozdravlja i uključivanje predavanja o integritetu u školovanje i kasniju obuku policajaca.

GRECO ističe da Hrvatska tek treba donijeti revidirani etički kodeks policije te provesti sveobuhvatnu procjenu područja policijskog rada u kojima postoji rizik od korupcije i istražiti mogućnosti daljnjeg poboljšanja procesa imenovanja i napredovanja u policiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!