Greenpeace prosvjedovao protiv povećanja kapaciteta LNG terminala

14.11.2022.

14:45

Autor: Hina/HRT/R.S.

Aktivisti Greenpeacea

Aktivisti Greenpeacea

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Aktivisti Greenpeacea u ponedjeljak su kod Krčkog mosta prosvjedovali protiv Vladine odluke o povećanju kapaciteta LNG terminala u Omišlju i izgradnji plinovoda Zlobin-Bosiljevo, u što se planira uložiti 180 milijuna eura, poručivši - "Plin u prošlost, budućnost je obnovljiva".

Prosvjedujući kod Krčkog mosta u neposrednoj blizini postojećeg plinovoda, Greenpeaceovi aktivisti u kajacima pozvali su Vladu na zaokret od 180 stupnjeva u energetskoj politici tražeći da se sredstva ulažu u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Prosvjed je održan tijekom održavanja UN-ove konferencije o klimatskim promjenama COP27.


Premijer Andrej Plenković ovih dana u Egiptu ističe kako velika većina hrvatskih građana podržava mjere ublažavanja klimatskih promjena, najavljujući daljnje napore u njihovom suzbijanju. No, čini se da njegova politika u praksi ide u suprotnom smjeru s obzirom na nedavne najave o ulaganju velikog novca u povećanje kapaciteta LNG-a i izgradnju plinovoda Zlobin-Bosiljevo, istaknula je programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić.


Upozorila je da takvi projekti Hrvatsku dugoročno vežu za fosilni plin, što je u potpunom raskoraku s retorikom koju Plenković prigodno koristi na COP-u 27.


- Fosilni plin nije ni zelen ni čist niti je tranzicijsko gorivo - fosilni plin je ubojica klime. Ako želimo izbjeći klimatsku katastrofu, u koju sve brže srljamo s obzirom na sve ekstremnije vrućine, suše, požare i poplave, moramo ga prestati koristiti najkasnije do 2035. godine, poručila je Andrić.


U Greenpeaceu posebno ističu kako Hrvatska i dalje nedovoljno prepoznaje energiju sunca, u čemu je po potencijalu u samom europskom vrhu, a po korištenju na dnu.


Mjere kao što su uvođenje nulte stope PDV-a na ugradnju solarnih elektrana i kolektora za kućanstva i javni sektor dobrodošle su, ali ih treba osigurati trajno, a ne vezati isključivo za krizno stanje, te posebno osigurati jednostavnu administrativnu proceduru i priključak na mrežu, smatra Greenpeace.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!