Greenpeace prozvao Zagreb i Rijeku zbog promoviranja fosilnog plina

20.04.2023.

10:38

Autor: V.K./HRT/Hina

Zagreb i Rijeka prozvani zbog promoviranja fosilnog plina

Zagreb i Rijeka prozvani zbog promoviranja fosilnog plina

Foto: Matej Čelar / GREENPEACE

Greenpeace je pozvao gradonačelnike Zagreba i Rijeke da prekinu štetnu praksu prikazivanja fosilnog plina u pozitivnom kontekstu jer već niz godina autobusi gradskog prijevoza u tim gradovima nose natpise poput: Štitimo okoliš! Vozimo na prirodni plin.

Greenpeace u svom apelu upozorava da je, poput ugljena i nafte, plin fosilno gorivo koje ima poguban utjecaj na klimu. Metan, koji čini najveći dio fosilnog plina, čak je 84 puta snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida, promatrano u razdoblju od 20 godina.

Svjedoci smo sve češćeg i sve goreg utjecaja klimatskih promjena na naše krajeve, uključujući i Zagreb i Rijeku, stoga je neprihvatljivo nastavljati dosadašnju praksu da se bilo koje od fosilnih goriva, glavnih krivaca za aktualnu klimatsku krizu, prikazuje u pozitivnom svjetlu, izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

- Fosilni plin moramo izbaciti iz upotrebe u zemljama EU-a najkasnije do 2035. godine, želimo li na odgovoran i pravedan način zauzdati globalno zagrijavanje i zadržati ga unutar porasta temperature od 1,5 stupnja, naglašava Andrić.

Važan korak na tom putu je i prestanak reklamiranja i lažnog prikazivanja tog štetnog proizvoda, slično kao što je davno učinjeno sa cigaretama i pušenjem.

- Stoga pozivamo gradove Zagreb i Rijeku da na taj način daju doprinos borbi protiv klimatskih promjena, glavnog izazova našeg vremena, kako u Hrvatskoj i Europi tako i u svijetu, poručuje Andrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!