INA: Nema propuštanja plina s platforme Ivana D

12:36 / 04.06.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Rainbow Warrior

Rainbow Warrior

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

INA je u subotu demantirala kao netočne i neznanstvene. tvrdnje organizacije Greenpeace o potonuloj platformi Ivana D, istaknuvši da nema propuštanja plina s platforme i da INA redovito nadzire njeno stanje, koje je od potonuća do danas nepromijenjeno.

Plinska platforma Ivana D potonula je u sjevernom Jadranu u prosincu 2020.. Aktivisti Greenpeacea Hrvatska ranije danas su u šibenskoj luci prikazali video iz akcije s mjesta potonuća platforme, tvrdeći da iz 'zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina'.

- Nema propuštanja plina s platforme, a INA redovito nadzire njeno stanje koje je od potonuća do danas nepromijenjeno. U slučaju potencijalnog curenja plina, zbog visokog tlaka u plinskom ležištu, vidljivi mjehuri bili bi drastično veći od prikazanih, a ronioci ne bi bili u stanju ležerno roniti oko mjesta događaja, priopćeno je iz INA-e.

Ističu da su informacije koje je danas u medijima iznijela organizacija Greenpeace vezano uz situaciju s potonulom platformom Ivana D - netočne i znanstveno neutemeljene, te mogu nepotrebno uznemiriti javnost i nanose štetu kompaniji i ugledu Hrvatske.

- Vidljivi mjehuri, dodaju iz INA-e, "su prirodna pojava ispuštanja mjehura iz pjeskovitog, odnosno muljevitog dna". Ističu da uz taloženje mulja i pijeska, sedimenti podzemlja Jadrana sadrže povećani udio organske tvari, čijom bakterijskom razgradnjom nastaje plin metan. Nakuplja se u rastresitim sedimentima morskog dna i izlazi u obliku mjehurića na površinu mora, dodaje se u priopćenju.

INA: Potonula platforma nije sigurnosna prijetnja ljudima ni okoliš

Iz INA-e navode da je šire područje podmorja sjevernog Jadrana, i na hrvatskoj i na talijanskoj strani, poznato po toj pojavi, koja se u Istri naziva 'brombola' te je posebno poznata ribarima od davnih vremena, jer predstavlja mjesto dobre ribolovne pošte.

- Brombole su zabilježene od Brijuna do ispred Novigrada. INA je također tijekom provođenja radova u tom području nebrojeno puta svjedočila tim prirodnim pojavama", ističe se u priopćenju, te dodaje da se više o ovoj prirodnoj pojavi može pronaći na poveznici.

- Naglašavamo da potonula platforma ne predstavlja sigurnosnu prijetnju ljudima ni okolišu. Mjesto događaja je označeno, a kompanija je postupala i nadalje će postupati prema uputama svih nadležnih institucija, kažu iz INA-e. Ističu i da približavanje mjestu događaja i ronjenje na toj lokaciji nije dopušteno bez posebnih dozvola nadležnih tijela.

Također demantiraju "netočno iznesenu informaciju da je životni vijek platforme 20 godina. Činjenica je da je projektirani životni vijek platforme uz dodatne verifikacije 40 godina", zaključuju iz INA-e. Podsjećaju da je nekoliko neovisnih institucija u proteklom razdoblju provelo stručne istrage, kojima je cilj utvrditi razloge pada platforme i predložiti daljnje postupanje.

- Cjelokupna istraga pod nadzorom je Povjerenstva za provođenje istrage Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, u kojem sudjeluju predstavnici svih relevantnih javnopravnih tijela. Nakon obavijesti o donesenim zaključcima, kažu iz INA-e, kompanija će odmah izvijestiti javnost.

Greenpeace: Što curi iz potonule plinske platforme Ivana D?

- Čekamo punih godinu i pol dana slušajući anestezirajuće izjave iz INA-e i nadležnog ministarstva kako je sve u redu, da je istraga u tijeku, a javnost će biti pravovremeno obaviještena. Šutnja MOL-a kao ključnog suvlasnika i upravljača INA-e po ovom pitanju također ne budi optimizam da je rješenje slučaja na pomolu - izjavila je Petra Andrić iz Greenpeacea u Hrvatskoj.

- Danas imamo prilike vidjeti kako određeno curenje plina tamo postoji, i logično bi bilo zaključiti da može biti riječ o curenju metana. Tražimo da se te okolnosti hitno ispitaju i javnosti predstavi pravo stanje stvari - poručila je.

Tu platformu treba hitno ukloniti, a bušotinu osigurati, istaknula je te upitala zna li Vlada uopće zna pravo stanje stvari na Olupini Ivani D i svim drugim bušotinama u Jadranu s obzirom na to da je istraga u tijeku već gotovo 17 mjeseci.

- Krajnje je vrijeme da poduzme konkretne korake i pokaže istinsku volju za očuvanjem jadranskog okoliša temeljitim i neovisnim ispitivanjem stanja svih odobalnih plinskih platformi, kao i potencijalnog curenja metana na njima, te o istini obavijesti javnost, poručila je Andrić te istaknula da se Hrvatska hitno mora okrenuti obnovljivim izvorima energije za koje ima puno potencija.

Nizozemka Hettie Geenen, kapetanica Rainbow Warriora rekla je kako je hrvatska obala prekrasna, ali kako ne može uspoređivati čistoću Jadranskog mora s drugim svjetskim morima - iako su ih prošli skoro sve - jer nije znanstvenica.

Rainbow Warrior je dugačak 62 metra, a može primiti 32 osobe. Uglavnom se to dijeli na 16 članova posade i 16 aktivista ili znanstvenika. U Hrvatskoj su treći put, s tim da je kapetanici Geenen ovo drugi posjet. Slijedeće akcije 'Rainbow Warriora' u Jadranskom moru nisu htjeli otkrivati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!