19:49 / 12.01.2020.

Autor: Sunčana Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Greške otežavaju prilagodbu udžbenika za slijepu djecu

-

-

Foto: - / -

Videće dijete će se snaći kada uoči pogrešku u udžbeniku. Pogledat će naprimjer na internetu, a slijepo dijete ne može tako brzo doći do informacije.
U pričama "o reformi obrazovanja iz prve klupe", ovaj put je naša ekipa posjetila Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek" u Zagrebu te školu za slijepu i slabovidnu djecu. Dojam je da bi sve bilo znatno lakše da reformu prate i odgovarajući udžbenici.

U 1.b razredu troje učenika i profesorica ponavljaju gradivo, raspravljaju, matematika im je omiljeni predmet.

- Mogu se svakom od njih individualno posvetiti, tko od njih piše što i kako, da li je dobro napravio i istog trenutka raspravimo i dobiju povratnu informaciju je li nešto dobro ili nije - kaže Sandra Ilijazović, profesorica matematike, Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", Zagreb.

Ivan, Ivana i Filip zadovoljni su onime što im donosi reforma, kažu mnogo više komuniciraju na satu, izražavaju svoja stajališta. Za sada mi se sviđa ovako kako je.

Ovo su slabovidni učenici pa imaju udžbenike s uvećanim tiskom. Filip nam pokazuje udžbenik iz matematike. I objašnjava, ako učenici u redovitoj školi imaju udžbenik od 100 stranica, naš ima tri puta više.

- Udžbenici i nastavni materijali ne postoje na tržištu u mjeri koliko je nama potrebno, pogotovo od uvođenja kurikularne reforme i nadam se da će se i to uskoro promijeniti - poručuje Damir Štefotić, voditelj Odjela srednjoškolskog obrazovanja, Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek".

A u tiskari za udžbenike na Brailleovu pismu u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek dodaju kako ionako dug proces prilagodbe tih udžbenika za slijepu djecu otežava još jedan problem.

- Ustanovili smo da ima jako puno grešaka. Tko je radio korekture, lekture ja ne znam, ali ima grešaka jako puno. I ja bih zamolio izdavače kad već ulazimo u takve reforme da se pozabave i greškama i da brže napravimo udžbenike i za slijepu djecu - naglašava Ivan Kolar iz Tiskare za udžbenike, Centar za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek", Zagreb.

Kaže, videće dijete će se snaći kada uoči pogrešku u udžbeniku. Pogledat će na primjer na internetu, a slijepo dijete ne može tako brzo doći do informacije, naučit će krivo, mislit će da je to točno što piše u udžbeniku.

Ako je poznato koliko je zahtjevna prilagodba izrade tih udžbenika, govorimo o jednakim uvjetima u obrazovanju za svu djecu, onda ne bi bilo loše provjeriti je li doista tako i potruditi se da jednako i znači za sve - jednako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!