Grički top od ponedjeljka opet počinje označavati podne u Zagrebu

10.02.2022.

08:50

Autor: HRT/Hina

Grički top

Grički top

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Grički top, jedna od najpoznatijih zagrebačkih znamenitosti, u ponedjeljak će glasnim pucnjem ponovno početi označavati podne što je, po prvi put poslije Prvog svjetskog rata, prestao činiti zbog posljedica potresa koji je 28. ožujka 2020. pogodio Zagreb.

- Grički top, kao jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i važnih turističkih atrakcija s tradicijom dužom od 140 godina, nakon više od godinu dana obustave nastavit će sa izvođenjem glasnog pucnja. Pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

Inače, top je prvi put u Zagrebu pucnjem podne označio prvoga dana 1877. godine na inicijativu hrvatskog književnika i publicista te gradskog vijećnika Đure Deželića.

Prvotno je je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas je u kuli Lotrščak na Griču i peti je po redu, nabavljen za Univerzijadu 1987.

Riječ je o brdskom topu tipa Howitzer M116, kalibra 76mm, domet mu je 7929 metara, a jačina zvuka pucnja 140 decibela.

Nije pucao tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, sve do 1928., a po prvi puta nakon tog svoju 'zadaću' prestao je obavljati nakon šteta na kuli koje je izazvao zagrebački potres u ožujku prije dvije godine.

Grički top ponovno je u podne počeo pucati 11. svibnja 2020., a nakon što je 28. prosinca te godine zapucao dvadesetak minuta prije potresa koji je pogodio sisačko-moslovačko područje s epicentrom kod Petrinje, od toga dana više ne puca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!