08:30 / 13.02.2018.

Autor: HRT

Grigić: Posjet je bio dobar i koristan i nikako kurtoazan

-

-

Foto: - / -

Razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima, temama, uključujući i pitanje ratne odštete koje je premijer Plenković uveo u razgovore, izjavio je Boris Grigić.
Na kraju prvog dana posjeta Hrvatskoj Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić svojom je inicijativom  dogovorio važan sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem. O tome koje su teme dominirale na Kaptolu u Studiju 4 razgovarali smo s Bornom Puškarićem, pročelnikom Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije i Borisom Grigićem, pomoćnikom ministrice vanjskih poslova za JI-Europu.

Puškarić je rekao kako je sastanak kardinala Bozanića i Vučića bio fokusiran na ono što je važno u ovome trenutku - podržati nastojanja da se dijalog između dvije susjedne zemlje održava onako kako je to najbolje za hrvatski i srpski narod. Vrlo je važno bilo razgovarati i o odnosu vjernika Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve. Svaki susret visokoj razini Katolička crkva podržava, rekao je Puškarić.

On vjeruje da nastojanje na dijalogu djeluje ohrabrujuće, ulijeva nadu i to je ono što je uvijek Katolička crkva činila. Rekao je i kako nema ničeg novog u ovom susretu. Svatko tko zatraži prijem kod zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, bit će primljen, istaknuo je. 

Na pitanje o stajalištu prema blaženom Alojziju Stepincu, Puškarić je podsjetio kako su se sastanci Mješovite komisije Hrvatske biskupske komisije i Srpske pravoslavne crkve bili sa zadatkom da se otvore neka pitanja koja je Srpska pravoslavna crkva smatrala da trebaju biti istražena. Ona su otvorena i mislim da su se obje strane složile u tom pitanju - proces kanonizacije unutarnja je stvar Katoličke crkve i bit će onako kako Sveti Otac odluči, rekao je Puškarić. 

Grigić je posjet ocjenio dobrim i korisnim i nikako kurtoaznim. Razgovaralo se o svim otvorenim pitanjima, temama, uključujući i pitanje ratne odštete koje je premijer Plenković uveo u razgovore. Među ostalim rekao je kako je Vučić pokazao punu spremnost njegove zemlje da bude kooperativna. Citirao je rečenicu koju je Vučić izrekao na sastanku s predsjednicom: "Nema ni jednog razloga da te podatke ne ustupimo Hrvatskoj."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!