19:17 / 24.01.2019.

Autor: Andrej Rašljanin/I.H./HRT

Gripa dosad uzela 20 života

-

-

Foto: - / -

Čini se da većinu građana gripa ipak ne plaši, a neki jedva čekaju kraj epidemije. Ali cjepiva koje je ove godine bilo dobro pogođeno, više nema.
Nakon što su jučer u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" od posljedica gripe i teške upale pluća umrle još dvije osobe, broj prijavljenih smrtnih slučajeva uzrokovanih gripom popeo se na 20.

Službeno, ove je sezone 17 500 zaraženih.

- Ovo je sigurno najteža epidemija gripe iz aspekta intenzivnog liječenja. Ne iz aspekta opće populacije, možda opća populacija će biti jednako oboljelih kao i prošle godine, ali što se tiče težine kliničke slike, definitivno je ova godina jedna od gorih, kazao je Marko Kutleša sa Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Nevjerojatna tragedija u Rijeci. 72-godišnjak iz Labina, otpušten s gripom iz riječke bolnice, preminuo je u sanitetskom vozilu u kojemu nije bilo medicinske sestre, samo vozač. Kada je primijetio da pacijent ne diše, bilo je kasno.

Pedesetak pacijenata na zagrebačkom je Zavodu za intenzivnu medicinu, ali i u dubrovačkoj Općoj bolnici koja zbog gripe radi prema posebnom režimu.

Čini se da većinu građana gripa ipak ne plaši, a neki jedva čekaju kraj epidemije. Ali cjepiva koje je ove godine bilo dobro pogođeno, više nema.U Dnevniku je o sezoni gripe govorila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", doktorica Alemka Markotić.

- Moram reći da godinama ne pamtimo kada smo imali takav pritisak u vrijeme epidemije gripe sa tolikim brojem teških bolesnika sa teškom pneumonijom i teškom gripom, kazala je.

Zahvalila je cijelom timu intenzivne njege jer su stvarno činili nadljudske napore. Dodala je da je trenutno 20 ljudi na respiratorima i za sada je sve pod kontrolom.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!