08:28 / 16.12.2019.

Autor: HRT

Gripa i komplikacije

-

-

Foto: - / -

Cjepivo nije 100 posto učinkovito da bismo mogli reći 'ja sada sigurno neću dobiti gripu, ali svakako smanjuje rizik od gripe', rekao je dr. Kaić.
Sezona gripe je ove godine počela prije oko 2 tjedna, što je nešto ranije u odnosu na dvije, tri prijašnje godine. Trenutno raste broj oboljelih. Procjenjuje se da je do sada zaraženo oko 3.000 ljudi, među kojima 40-ak djece. Komplikacije su ove godine mnogo brojnije, što je iznenadilo epidemiologe.

O prevenciji, liječenju i komplikacijama gripe, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, govorio je dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Glavna osobina gripe, kazao je dr. Kaić, je da je ona nepredvidiva - i njezin početak, i trajanje te intenzitet i težina kliničke slike variraju iz godine u godinu. Dva su glavna tipa virusa gripe: A i B. Oni imaju svoje podtipove koji se iz sezone u sezonu mijenjaju.

Koliko cjepivo pomaže, kaže dr. Kaić, ovisi o tome koji podtip ili tip gripe dominira, te o dobi osobe koja se cijepi, o zdravstvenom stanju osobe, ali i o mnogo drugih čimbenika.

Ove godine u Hrvatskoj dominira tip A i to podtip H1N1, dok drugdje u Europi dominira podtip H3N2, te nešto tipa B pa je za očekivati da će i u Hrvatskoj tijekom ove sezone biti oba tipa A i barem jedan od tipa B.

Tko se treba cijepiti, kada i gdje

- Cijepljenjem nismo eliminirali niti jedan od virusa. Oni jesu svi sadržani u cjepivu, ali cjepivo nije 100 posto učinkovito da bismo mogli reći 'ja sada sigurno neću dobiti gripu, ali svakako smanjuje rizik od gripe', rekao je dr. Kaić.

- Cijepljenje se posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina i kroničnim bolesnicima. Za njih je cjepivo besplatno i trebalo bi biti osigurano kod izabranog liječnika. Ako iz nekog razloga ne može kod izabranog liječnika, cijepiti se može u Zavodima za javno zdravstvo, kazao je dr. Kaić.

- Ove godine, dodao je dr. Kaić, odaziv na cijepljenje je bio veći nego što je bilo predviđeno pa se može dogoditi da netko više ni ne nađe cjepiva kod svog odabranog liječnika. U tom slučaju također se treba obratiti nadležnom Zavodu za javno zdravstvo, a  hoće li na kraju biti dovoljno cjepiva za sve, to se ne zna. Za sada je, prošli tjedan, nabavljeno još dodatnih 8 000 doza pa bi trenutno cjepiva još trebalo biti po ambulantama.

Nuspojave cijepljenja, komplikacije uzrokovane gripom

- 10 do 20 posto osoba nakon cijepljena dobije blage nuspojave kao što su bolovi u mišićima, lagano povišena temperatura te bol na mjestu uboda. Ti simptomi traju dan do dva dana, kazao je dr. Kaić. A sve teže nuspojave poput suzenja očiju, otežanog disanja koje traje do 24 sata, teške alergijske reakcije itd., su jako rijetke, dodao je.

- Simptomi gripe su 'osjećaj strganosti' - bol u mišićima, kostima, glavi, visoka temperatura i dominiraju simptomi da se čovjek jako loše osjeća. Kasnije može krenuti kašalj ili hunjavica, no to nije vodeći simptom, rekao je dr. Kaić.

- Upala pluća, upala mozga neke su od mogućih komplikacija uzrokovanih gripom. Npr. simptom upale pluća prepoznat ćete ako imate teškoća s disanjem i nedostaje vam zraka. U tom slučaju nemate što čekati - trebate otići k liječniku, kazao je dr. Kaić. Također i ako čovjek ima poremećaj svijesti i teško se budi - to su simptomi upale mozga i znak da treba otići k liječniku, rekao je.

Ukratko, ako imate gripu - trebate je odležati kod kuće i telefonski se konzultirati s liječnikom, a k liječniku svakako otići ako se jave komplikacije uzrokovane gripom.

Očekivana sezona gripe je do oko ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!