Grisogno: Po rasprostranjenosti ovo je jedan od najvećih toplinskih valova

03.08.2018.

21:19

Autor: M.M./HRT

default error photo
Gosti Teme dana bili su meteorolog Branko Grisogono i ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek.
Temperature zraka iznad 30 stupnjeva u ovo doba godine nisu ništa neobično za Hrvatsku, međutim sparinu nije jednostavno podnijeti. Pirinejski poluotok pogođen je pravim toplinskim valom, a sjever Europe apsolutno je nepripremljen za vrućine kakve su osjetili ovoga ljeta.
Gosti Teme dana bili su meteorolog Branko Grisogono i ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan Picek.

Ovo je malo neobičniji toplinski val nego što inače dolazi. Lani u ovo doba smo ih već imali 4-5. Ovo je tek prvi pravi i nije najjači niti ekstremni po apsolutnim temperaturama, ali po rasprostranjenosti ovo je jedan od najvećih toplinskih valova, rekao je Grisogono, te istaknuo kako je prije mjesec i pol na sjeveru Norveške oko 9.30 ujutro temperatura bila preko 30 stupnjeva.
Jako je puno energije u sustavu i vrijeme se mijenja brže nego su to predviđali i najveći skeptici, rekao je.

Ivančan Picek rekla je da su to sustavi cirkulacija na sjevernoj atmosferi koji već traju nekoliko mjeseci. Skandinavija je pogođena već od svibnja ekstremnim sušama i rezultiralo je šumskim požarima i društvo je za to nespremno, za razliku od Sredozemlja i naših krajeva gdje su ove vrućine gotovo uobičajene za ovo doba godine.

Na pitanje je li 35 stupnja kod nas i 35 stupnjeva sjevernije ima isti utjecaj, ravnateljica DHMZ-a rekla je da nema. Naše društvo je na to prilagođeno, pogotovo južniji dio, što za sjeverozapad Europe i Skandinaviju to nije slučaj. Temperature kao što su sada, već niz mjeseci iznad 25 stupnjeva pa i preko 30 uz ekstremnu sušu, moram reći da su to ekstremne prilike i kolege iz Norveške meteorološke službe kažu da više od 50 godina, nisu imali prilike doživjeti ovakve vremenske prilike.

Meteorolog Grisogono rekao je da se s globalnim zatopljenjem od tipa 1,5 stupanj do kraja ovog stoljeća povećava rizik za toplinske valove za 2-7 puta, ovisno u kojem dijelu sjeverne hemisphere gledamo. Mi smo prilično bahato i nespremno krenuli u ovo što se događa s vremenom. Globalno zatopljenje je činjenica i moramo jako paziti što će se dogoditi idućih 10-20 godina, jer ako prebacimo nekakve norme zagrijavanja dogodit će se niz nepovratnih efekata u Jadranu, Sredozemlju, Atlantiku, Pacifiku sabiljnim i životinjskim vrstama. Malo se previše igramo. Moramo početi ozbiljnije djelovati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!