'Oluja superćelijskog Cumulonimbusa, najjačeg olujnog oblaka'

20.07.2023.

11:20

Autor: HRT/D.M./Hina

Branko Grisogono

Branko Grisogono

Foto: HTV / HRT

Dramatične su posljedice oluje u Hrvatskoj nakon izrazito visokih temperatura, pa se nameće pitanje je li to izolirani incident ili dio opasnih globalnih promjena. Naime, sve je više dokaza da globalno zagrijavanje uzrokovano ljudskim djelovanjem oluje čini jačima i razornijima. O tome će za HTV govoriti klimatolog, geofizičar, profesor zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Branko Grisogono.

- To je jedna neobična oluja koja spada u mezoskalne fenomene. Njih je jako teško prognozirati. To je bio mezoskalni konektivni sustav koji je u nekim trenucima pokazivao značajke tzv. superćelijskog Cumulonimbusa. Radi se o najjačim olujnim oblacima po rotaciji. To se jučer dogodilo, rekao je Branko Grisogono.

Dodao je da su prognostičari poslali najbolje upozorenje, prema podacima kojima su raspolagali.

- Postojala je ogromna energija u atmosferi, tzv. konektivna raspoloživa potencijalna energija. Bilo je dovoljno vjetra na visini i to su prekursori za pojavu takvog vremena. Ne može se sa sigurnošću reći gdje i kada, ali vjerojatno rizik raste približavanjem prognoze.

Branko Grisogono potvrdio je da se takvi slučajevi događaju nakon ekstremno visokih temperatura. 

- U ogromnoj sparini se akumulira nestabilnost i energija, kao u loncu koji kuha i kuha, s poklopcem. (...) Uz dovoljan izvor vlage - što su veće temperature, veće su i oluje, dodao je.    

Napomenuo je da Zagreb nema statistiku za takve oluje te da je slična zabilježena u Zagorju 2008. Naglasio je da možemo očekivati sve više takvih oluja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!