19:29 / 23.03.2020.

Autor: IMS/Tema dana/B.V.M./HRT

Grlić Radman: Dio pomoći je već stigao, osjećamo da nismo sami

-

-

Foto: - / -

Ministri vanjskih poslova država članica održali su videokonferenciju, na kojoj je sudjelovao ministar Gordan Grlić Radman, gost emisije Tema dana.
Nakon jučerašnjeg razornog potresa u Zagrebu, poruke potpore, solidarnosti i prijateljstva stižu sa svih strana, ali i konkretna pomoć. Već danas iz nekih država stiže i konkretna pomoć. U Zagrebu se još utvrđuju posljedice, sanira šteta. Dok traje borba s posljedicama potresa, ne jenjava ni ona protiv koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježen je 61 novi slučaj, ukupno je 315 zaraženih. 

- Potresi u Zagrebu - posljednje informacije

- EU pomaže Hrvatskoj i u kartiranju područja pogođenog potresom

O tome se danas raspravljalo i na razini Unije - ministri vanjskih poslova država članica održali su videokonferenciju, na kojoj je sudjelovao ministar Gordan Grlić Radman, gost emisije Tema dana.

Hrvatska je aktivirala Mehanizam civilne zaštite EU-a, više zemalja članica odmah se solidariziralo i izrazilo spremnost da pomogne.

- Ne samo spontana solidarnost nego i u okviru mehanizma za civilnu zaštitu, koja je jučer aktivirana, kako bi odgovor na krizu bio snažniji i kolektivniji. Taj mehanizam je od svog osnutka pomogao već 330 puta. Ta pomoć se vidi u okviru materijalne pomoći i slanju timova. Prve zemlje koje su reagirale su Slovenija, Mađarska, Austrija, Italija, a evo sada i Litva. Već su neke pomoći i došle, rekao je Grlić Radman.

Ministar je zahvalio na pomoći ovim državama te istaknuo kako je s ministrima Italije, Slovenije, Mađarske, održao konferenciju, a razgovarali su o modalitetima buduće suradnje, uspostavi tranzitnih pravaca i harmonizaciji propisa kako bi se i u ovoj teškoj situaciji moglo komunicirati.

- Solidarnost je već pokazana, svi dužnosnici institucija EU nazvali su našega premijera i izrazili solidarnost, šefovi država i Vlada, osjećamo se da nismo sami. Solidarnost nas homogenizira u toj jednoj situaciji koja se može dogoditi svima. Dakako da nam je jako žao sakralnih starih objekata, tu je i tradicija. To je uništeno, procjene su u tijeku. Svakako da i Vlada će donijeti određene modalitete koji će biti u otvaranju kunskog računa, deviznog računa, brojni su upiti ne samo institucija, nego i građana za pomoć.

Iseljeništvo nudi pomoć

Hrvatsko iseljeništvo je uvijek tu, da nije bilo hrvatskog iseljeništva, ne bi bilo ni slobodne hrvatske države. Hrvati u svijetu uvijek su naš veliki oslonac i naša velika pomoć, rekao je.

Videokonferencija s ministrima EU

- Jedina točka o kojoj smo razgovarali su konzularna zaštita i konzularna pomoć u repatrijaciji, u povratku građana u matičnu zemlju, u domovinu. Hrvatska predsjeda radnom skupinom za konzularnu suradnju, ima istaknuto mjesto zajedno s Europskom službom za vanjsko djelovanje, to je taj EEAS, gdje mi u trećim zemljama vršimo koordinaciju i razmjenu informacija. Upravo je dobar primjer Maroko, gdje smo zajedničkim snagama uspjeli naših 24 državljana ukrcati u zrakoplov.

Apel građanima

- Teško je procijeniti koliko je naših državljana vani. Ponavljamo da svatko tko je otišao može dobiti informaciju u veleposlanstvu i konzularnom uredu, ali ne može dobiti kartu. Svatko mora nositi dio odgovornosti. Začudio se sam se da su neki građani otišli u vrijeme krize i pozivamo ih, apeliram da se što prije vrate komercijalnim letovima koji još uvijek postoje, rekao je Grlić Radman.

Pozvao je građane da se pridržavaju mjera koje je donio Nacionalni stožer Civilne zaštite, kako bi se ublažilo širenje koronavirusa, te ponovio da se oni koji su otišli turistički ili poslovno - vrate.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!