15:34 / 19.08.2019.

Autor: T.V./HRT

Grlić Radman: Diplomat nikad nije privatna osoba

-

-

Foto: - / -

Prva tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s tog mjesta.
Prva tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević suspendirana je i povučena s tog mjesta.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da joj se, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku i komentirala poteze njemačke kancelarke Angele Merkel, izrekne najteža disciplinska mjera - otkaz.

Svojim se objavama ogriješila o zakone i etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu. Odluku o sankciji treba potvrditi disciplinski sud.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da su imali mnogo sastanaka u vezi s Elizabetom Mađarević.

- U petak smo odmah izdali priopćenje u kojem smo njene izjave oštro osudili i ogradili se od takvih stajališta, u subotu smo priopćenje dopunili tako da se zna koja su očekivanja od diplomata. U nedjelju su se i predsjednica i premijer ogradili od bilo kakvih oblika rasizma i ksenofobije, netolerancije. Tome nije mjesto u službi vanjskih poslova, rekao je.

Kaže da Mađarević, kao i svaki građanin RH, ima pravo na pravni postupak.

- Bila je pozvana u ministarstvo, danas je obavila razgovor s glavnim inspektorom, ipak treba utvrditi činjenice, mi smo demokratska država, postoje zakoni kojima se regulira rad u službi vanjskih poslova. Utvrđene su činjenice koje ukazuju na povredu službeničke dužnosti, ali obavezni smo na postupak, gdje mi očekujemo službenički sud, bez prejudiciranja, primjerene sankcije. Sutra ujutro uputit ćemo zahtjev, zapisnik je napravljen, poručio je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Mađarević opozvana i mandat joj se prekida od trenutka kada započne postupak te je pod suspenzijom.

- Govorio sam o narušavanju ugleda, političkoj šteti, kršenju kodeksa. Diplomat nikad nije privatna osoba, postoji i raskid radnog odnosa. Sudu ćemo podastrijeti sve elemente i dokaze koje smo utvrdili kao činjenicu o teškoj povredi. Bilo je indicija o hakiranju, ali o tome nema govora, rekao je.

Na pitanje je li bio upoznat s takvim stavovima, rekao je da je ona došla u siječnju na temelju internog natječaja i trebala je pokrivati određene poslove.

- Ja nisam na Facebooku niti to pratim, moji djelatnici rade po nalogu, nisam bio upoznat s time što je bilo na FB-u. Mi smo razgovarali službeno, u Njemačkoj ima jako puno posla, istaknuo je ministar vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!