09:30 / 04.03.2020.

Autor: IMS/HRT

Grlić Radman: EU je ujedinjen, spriječit ćemo ulazak ilegalnih migranata

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Prijeti li nam opasnost od migrantske krize i možemo li očekivati scenarije od prije pet godina?
Prijeti li nam opasnost od migrantske krize i možemo li očekivati scenarije od prije pet godina? Na sva pitanja o migrantskoj krizi odgovorio je  ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u emisiji "A sada Vlada".

- Europska unija pokazuje jedno novo lice, organiziranije. Naučila se na lekciji od prije pet godina. Ovaj su put čelnici otišli na tursko-grčku granicu, na mjesto događaja, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Jučerašnji posjet ocjenjuje dobrim i učinkovitim. Važna je, kaže, solidarnost i potpora grčkoj vladi, koja je organizirana, dobro pripremljena. Sigurno da ćemo pomoći i financijski i ljudstvom kako bi onemogućila nezakonit ulazak ilegalnih migranata.

Je li Europska unija promijenila politiku u odnosu na onu od prije pet godina, pitala je voditeljica Eliana Čandrlić Glibota. Dakle, da to više nije politika otvorenih vrata, nego je sada poruka - štitit ćemo granice EU-a?

- Sad smo vidjeli ujedinjenu Europu, kada je u pitanju zaštita vanjskih granica, a Hrvatska, za razliku od prije pet godina, sada može aktivno pridonijeti. Danas će se održati izvanredno vijeće u Bruxellesu kojim predsjeda potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, tako da dinamika događaja ide u smjeru definiranja stupnja opasnosti, stupnja rizika, kako bismo se još bolje pripremili i kako bismo onemogućili nezakonit ulazak migranata, objasnio je.

- Mi smo aplicirali i za Schengen, sad je odluka na Vijeću, odnosno zemljama članicama kada ćemo konačno biti i formalno članica, rekao je Grlić Radman. Ova cijela situacija s migrantima je, kaže, jedan dobar poligon za našu pripremljenost za ulazak u schengenski prostor, dobar ispit zrelosti.

Danas se održava izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu. No u petak će se održati sastanak ministara vanjskih poslova koji neće biti u Bruxellesu, iako je uobičajeno da se svi formalni sastanci ondje održavaju. Znači li to da je Hrvatska preuzela inicijativu, da je to na razini Bruxellesa i zemalja članica prepoznato, jer će se u petak održati formalni sastanak u Zagrebu, ne kojem se mogu donositi neke odluke, pitala je voditeljica ministra.

- To je naša inicijativa. Prvi put će se održati takav sastanak u zemlji članici koja predsjeda Unijom, rekao je.

Hoće li EU biti spreman Turskoj platiti više kako se ne bi od njihove strane propuštali migranti dalje?

- EU želi platiti kako bi oni migranti pogođeni ratom imali normalan život, rekao je Grlić Radman. - Sigurno je da će EU ići u tom pravcu, već je ponuđeno i Grčkoj 700 milijuna eura, i svakako da će EU ispuniti svoje obveze. A sve kako bismo osigurali mir i sigurnost izbjeglica koje su ondje, zaključio je.

- Ono što moramo razlučiti je da postoji više kategorija, izbjeglice koje su pogođene ratom i kojima moramo pomoći, a s druge strane imate krijumčare ljudi koji su razvili jako dobar biznis. Nitko ne može ući u državu bez isprava i da se zna tko je zapravo ušao, ustvrdio je.

EU mora donijeti zajedničku migracijsku politiku koja će se temeljiti na vladavini prava, na ljudskim pravima, na svim onim pozitivnim pravima za dostojanstvo svakog čovjeka, ali isto tako moramo pooštriti azilsku politiku, rekao je.

Hrvatska je odlučna da ne stavlja žicu na svoje granice, ali sve se više razmatra mogućnost da se, ako bude potrebno, vojska pridruži policiji na granicama.

Iza nas je jedna trećina predsjedanja EU-om, što se događa s jednim od hrvatskih prioriteta, a to je da Albanija i Sjeverna Makedonija počnu pregovore?

- Mi snažno zagovaramo otvaranje pristupnih pregovora, EK je izdao pozitivan dokument o pristupanju. No još ima mjesta za napredak koji svaka zemlja mora odraditi, rekao je.

Pogledajte o kojim su još temama razgovarali.

 

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!