Grlić Radman govorio na sastanku o održivosti, suradnji i miru pod okriljem WEF-a

19.09.2022.

21:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak na sastanku o održivosti, suradnji i miru pod okriljem Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u New Yorku gdje je bilo riječi o aktualnim vanjskopolitičkim temama poput ruske invazije na Ukrajinu, priopćio je MVEP.

Rat u Ukrajini snažno je utjecao na trenutačno stanje u svijetu, prouzročivši energetsku nesigurnost, nesigurnost hrane i inflaciju. Sve navedeno nadovezalo se na već postojeću klimatsku krizu i pandemiju COVID-a znatno pojačavajući rizik od društvenih nemira i političke destabilizacije, rekao je ministar u svom izlaganju na sastanku.

Pritom je naglasio potrebu za zajedništvom i solidarnošću u današnjim vremenima velike nepredvidljivosti.

Na sastanku istaknuta važnost multilateralizma i očuvanja međunarodnog pravnog poretka.

Ministar je rekao da kao članica Europske unije i NATO-a,

- Hrvatska ima puno povjerenje u multilateralizam. Vjerujemo da je to jedini put koji ima potencijal za ostvarenje mira, stabilnosti i ravnoteže u svijetu, dodao je.

Također je kazao da svi napori moraju biti usmjereni prema očuvanju UN-a, njegove Povelje i tijela.

- Središnji dio međunarodnog poretka je međunarodno pravo, uključujući Povelju UN-a, kao i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država članica. Moramo pronalaziti mirna rješenja sukoba u skladu s međunarodnim pravom, rekao je ministar.

Istaknuo je kako je rat u Ukrajini doveo u pitanje globalni gospodarski oporavak te donio za sobom prijetnju prelijevanja na sigurnosno osjetljiva područja, poput jugoistočne Europe.

- Kako bi se spriječilo prelijevanje sukoba iz Ukrajine potrebna je veća pozornost i jači angažman međunarodne zajednice u regiji. Posebno ističemo situaciju u Bosni i Hercegovini, u kojoj se približavaju izbori bez prijeko potrebne izborne reforme koja bi osigurala pravedan izborni proces i stabilizaciju stanja u zemlji, rekao je.

Ministar se sastao s administratorom Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) Achimom Steinerom, s kojim je također razgovarao o destabilizacijskom učinku ruske agresije na Ukrajinu, kao i o situaciji u jugoistočnoj Europi.

Ministar je također nazočio otvaranju sastanka na vrhu o transformaciji obrazovanja, stoji u priopćenju MVEP-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!