Grlić Radman: hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol

23.07.2021.

16:42

Autor: HRT/Hina

Grlić Radman: hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol

Grlić Radman: hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak u Zagrebu da hrvatski pravni poredak ne poznaje neutralni spol i da je jedinstveno stajalište njega i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da ga na novim osobnim iskaznicama ne treba biti.- Hrvatski pravni poredak poznaje muški i ženski spol, nema neutralnog spola, nego se kao podatak upisuje muški i ženski. To je hrvatsko nacionalno zakonodavstvo i tu nas dvojica ministara dijelimo isti stav i vrlo sam iznenađen da se stvorila buka ni od čega", rekao je Grlić Radman na novinskoj konferenciji nakon susreta s austrijskim kolegom Alexanderom Schallenbergom.

Ministar je to rekao zatražen da komentira vijest objavljenu u Večernjem listu od petka da je njegovo ministarstvo od MUP-a tražilo da se na osobne iskaznice uključi neodređeni rod X.

Istaknuo je da se radilo o internoj korespondenciji stručnih službi državne uprave gdje se daju mišljenja ili tumačenja određenih procesi i uredbi.

- Ali ne donose o tome odluku stručne službe, nego je odluka politička. Tu kolega Božinović i ja već odavno imamo isti stav, kazao je ministar.

Večernji list objavio je da je stajalište MVEP-a da nove osobne iskaznice koje će biti u primjeni od 2. kolovoza imaju naveden osim oznake ženskog ili muškog, i oznaku neodređenog spola. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!