21:17 / 15.02.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grlić Radman i Korčok brane europski pristup nabavi cjepiva

Gordan Grlic Radman sastao se s Ivanom Korcokom

Gordan Grlic Radman sastao se s Ivanom Korcokom

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

 Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman i slovački kolega Ivan Korčok branili su danas u Zagrebu nabavu cjepiva na razini EU-a koja je na meti kritika zbog sporog uvođenja programa cijepljenja protiv koronavirusa.


- Mislim da je jako dobro što je EU poduzela zajedničke korake za zemlje članice i zajednički nabavlja to cjepivo jer mislim da kad bi Hrvatska i Slovačka krenule na svoju ruku nabavljati cjepivo, ne bi bile toliko uspješne, ne bi imale tako dobru poziciju, rekao je slovački ministar vanjskih poslova koji je u radnom posjetu Hrvatskoj.

EU je na meti kritika zbog sporog uvođenja programa cijepljenja i zaostaje za procjepljivanjem stanovništva. U Izraelu je više od četvrtine stanovništva, oko 2,5 milijuna cijepljeno drugom dozom, a Velika Britanija prešla je prag od 15 milijuna apliciranih doza.

Korčok je svjestan da u EU nisu još pristigle očekivane količine cjepiva, ali napominje da je "potražnja jednostavno prevelika, a proizvodne mogućnosti nisu odgovarajuće toj potražnji". Slovačkom ministru važnije je jesu li cjepiva odgovarajuće kvalitete i jesu li dobila odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), nego u kojoj su zemlji proizvedene - Rusiji, Kini ili nekoj trećoj zemlji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je ranije danas da je Rusija spremna dostaviti Hrvatskoj svoje cjepivo Sputnik V koje je već odobrila Mađarska i time postala prva zemlja u EU-u koja je to učinila prije nego što je ono odobreno na razini EU-a.

- Sada razmatramo s Hrvatskom agencijom za lijekove (HALMED) što pravno možemo učiniti, poštujući pravnu stečevinu EU-a. Pravilo je zbog sigurnosti javnog zdravlja osigurati filter EMA i jednom kada oni odobre onda je moguće koristiti i ta cjepiva u Hrvatskoj, rekao je Plenković vezano uz nabavu ruskog Sputnika V.

Grlić Radman smatra da je "zdravlje građana prioritetno" u procesu nabave cjepiva.

- Naravno da se mi oslanjamo prije svega na EU, na solidarnost i Europsku komisiju koja je bila nadležna za nabavu cjepiva, načelo pravednosti i jednakosti, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman se slaže da "sva cjepiva koja dolaze iz trećih zemalja moraju biti u skladu s propisima EU-a, prije svega EMA-e". Hrvatski ministar vanjskih poslova rekao je da će se cjepiva najprije čekati od EU-a, ali i da je Hrvatska spremna razgovarati i s drugim zemljama.

Sankcije Rusiji

Ministri vanjskih poslova EU-a razgovarat će 22. veljače o nametanju sankcija Rusiji kao odgovor na uhićenje Alekseja Navaljnog, žestokog kritičara Kremlja. Korčok je rekao da žali što se odnosi EU-a i Rusije još od aneksije Krima "više kreću na razini međusobnih sankcija, nego na traženju zajedničkih rješenja i mogućnosti izlaska iz ove situacije".

Korčok smatra da je važno da EU dogovori zajednički stav prema odnosima s Rusijom koji "trenutačno nisu dobri".

- Ovisi i o Rusiji hoće li ti odnosi imati oblik suradnje ili konfrontacije, dodao je Korčok.

- Rusija je prije svega globalni igrač, ona je činjenica, u neposrednom susjedstvu EU-a, rekao je hrvatski ministar i dodao da Rusiju treba imati za partnera, iako postoje neslaganja u brojnim pitanjima.

- Imamo dualni pristup - sankcije da, ali isto tako i dijalog, rekao je Grlić Radman.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrivio je danas Europsku uniju za "propast" odnosa između Moskve i Bruxellesa. Lavrov je na sastanku sa šefom finske diplomacije Pekkom Haavistom istaknuo da je politička kriza u Ukrajini 2014. godine bila prekretnica u odnosima s blokom, navodeći da su članice EU-a - Njemačka, Francuska i Poljska potkopale mogućnost mira u istočnoj Ukrajini.


Razgovor Grlic Radmana i  Korcoka

Razgovor Grlic Radmana i Korcoka

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Korčok se nada da će Slovaci moći ljetovati u Hrvatskoj

Šef slovačke diplomacije Ivan Korčok rekao je u danas da se nada da će Slovaci moći ljetovati na Jadranu unatoč kompliciranoj epidemiološkoj situaciji i da bi ga veselilo kad bi Hrvati češće dolazili u Slovačku. Korčok je istaknuo da je Slovake prošle godine "najviše zanimalo hoće li moći posjetiti Hrvatsku", a uvjeren je da će se ista situacija ove godine ponoviti s obzirom na "trenutačno kompliciranu epidemiološku situaciju".

- Prerano je obećavati stotinama tisuća slovačkih turista ljeto u Hrvatskoj, ali nadamo se da će na kraju situacija ispasti bolja nego što se sada čini, rekao je slovački ministar. 

Rekao je da Bratislava cijeni hrvatske inicijative za "siguran" boravak stranih turista pri čemu je istaknuo kampanju "Safe stay in Croatia" koju pokreće hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta zajedno s Hrvatskom turističkom zajednicom.  Korčok je pozvao hrvatskog kolegu u posjet Slovačkoj, ali ne samo u Bratislavu.

- Veselilo bi nas kad bi Hrvati češće dolazili u Slovačku i sigurno će dobro reagirati kad vide tamo svog ministra glavom i bradom, rekao je Korčok. 

Grlić Radman pozdravio je ponovno otvaranje željezničke linije Prag - Brno - Bratislava - Rijeka - Split i vjeruje da će ta linija "pospješiti i olakšati dolazak slovačkih i drugih turista iz srednje Europe na jadransku obalu". Šef hrvatske diplomacije zahvalio je Slovačkoj na brzoj pomoći Hrvatskoj nakon potresa u ožujku i u prosincu prošle godine. 

Slovačka je Hrvatskoj donirala 128 kreveta i 200 vreća za spavanje nakon potresa u Zagrebu u ožujku, a dan nakon razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji poslala je 44 grijalice i 120 vreća za spavanje.

- Vrlo mi je drago što je Slovačka mogla pomoći konkretnom humanitarnom pomoći i to je još jedan dokaz koliko su Slovaci i Hrvati bliski narodi i koliko si želimo u teškim trenucima pomagati, rekao je Korčov. 

Izrazio je Hrvatskoj sućut "zbog velikih materijalnih šteta, ali prije svega zbog gubitka ljudskih života".

                 

Proširenje EU-a

Dva su ministra izrazila očekivanje da će se uskoro prevladati "stagnacija" u procesu proširenja. Grlić Radman izrazio je nadu da će Vijeće postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i da će se održati međuvladine konferencije s obje zemlje do kraja portugalskog predsjedanja EU-om.

- Ministri očekuju skori izvještaj Komisije o provedbi nove metodologije za Crnu Goru i Srbiju "kako bi se prevladala trenutačna stagnacija u procesu proširenja, rekao je Grlić Radman.

Korčok je rekao da je proširenje EU-a vrlo važno pitanje, pohvalio zemlje za napredak, ali istaknuo da put prema EU-u "nema prečica".

- Te zemlje imaju još puno posla na području suzbijanja korupcije, vladavine prava i transparentnosti, upozorio je Korčok.

Šef slovačke diplomacije prošli tjedan je obišao zemlje zapadnog Balkana. Svojim kolegama je rekao da "te promjene koje vode do uspješne integracije u EU ne rade zbog Bruxellesa, već zbog svojih građana, da bi njima omogućili bolji život i bolje funkcioniranje".

Grlić Radman pozdravio je što je Slovak Miroslav Lajčak izabran za izaslanika EU-a za dijalog Srbije i Kosova. Ministri su još razgovarali o Bosni i Hercegovini, o slovačkoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj u Slovačkoj, a Grlić Radman je izrazio zadovoljstvo jer je jedna ulica u Bratislavi dobila ime po gradu Vukovaru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!