Grlić Radman: Milanović je "dvorska luda" u svojoj nedosljednosti

30.06.2022.

15:29

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović je "dvorska luda" u svojoj nedosljednosti, kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, napomenuvši kako je Milanović prije dva mjeseca govorio da je izdajnik svatko tko glasa za pristupanje Švedske i Finske u NATO bez izmjene izbornog zakona u BiH, da bi sada podržao njihovu kandidaturu.

Milanović je u srijedu kritizirao što na samitu NATO-a u Madridu nije bilo nikoga iz vlade.

- Srećom, nitko nije primijetio da nema tih dvorskih luda, ali ovdje treba netko biti na ovim sastancima, to ti je dužnost. Ne moraš biti u mom društvu, ali netko treba predstavljati Vladu. Tko će ići na njihove sastanke? Ambasador? A što ako ja kažem da ambasador treba meni? Vrlo neodgovorno, amaterski, rekao je Milanović.

Grlić Radman kaže da je "u toj rečenici dosta kontroverzi i vrlo je kontradiktorna".

- On je ispao dvorska luda u svojoj nedosljednosti. Ali mislim kada pogledam retroaktivno da je upravo svojim postupcima pridonio lošoj reputaciji u tom trenutku Hrvatske, da je pokidao sve veze sa saveznicima, da se Hrvatska našla u jednom teškom trenutku objašnjavanja zašto se protivi članstvu ovih zemalja, poručio je Grlić Radman, nakon sjednice vlade.

- Ako se sjećate predsjednik je govorio da će svakoga onoga koji potpiše nazvati izdajnikom, da neće popiti kavu itd., dodao je.

Poručio je da je ministarstvo vanjskih poslova pripremilo materijale i "talking pointse" Milanoviću za samit te da je na samitu bio hrvatski stalni predstavnik, ali da nikoga iz vlade nije bilo zbog Milanovićeve "nepredvidljivosti".

- Kakva god kohabitacija bila uvijek treba naći zajednički jezik kada je u pitanju interes hrvatskih građana, interes Hrvatske i tu vlada apsolutno pruža ruku, a za sve ostalo pitajte njega zašto je to tako. Upravo njegovo ponašanje je rezultiralo time da je otišao u Madrid sam, rekao je Grlić Radman.

Predsjednik Milanović govorio je da je potrebno blokirati put Švedske i Finske u NATO dok se ne izmjeni postojeći izborni zakon u BiH koji omogućava preglasavanje Hrvata od brojnijih Bošnjaka.

Grlić Radman smatra da je Milanović "širio negativne poruke, sramotio Hrvatsku i štetio njezinom ugledu", dok je njegovo izražavanje "između režanja i laveža".

- Drago nam je da je i on sam jučer vidio štetnost svojih izjava i da je podržao obje zemlje u NATO-u, kazao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije je ponovio da vlada "snažno podržava proširenje jer time se izravno jača i naša sigurnost, sigurnost Republike Hrvatske i hrvatskih građana".

Napomenuo je da će vlada protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u poslati u Hrvatski sabor koji treba ratificirati proširenje NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!