Grlić Radman: Milanović je trebao prisustvovati krunidbi

06.05.2023.

19:46

Autor: HRT/D.M.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Zoran Milanović trebao je prisustvovati krunidbi Karla III., poručio je u subotu iz Londona ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji je bio na toj ceremoniji umjesto šefa države.

Službeni Pantovčak u petak je objavio da Milanović neće otputovati na krunidbu Karla III. zbog kvara na službenom zrakoplovu.

- Crk'o Maršal. Pokvario se avion. To se često događa, a ne mogu blokirati cijeli tjedan s obzirom da je to trebao biti protokolarni, revijalni posjet u kojemu sjediš pet sati na jednom mjestu, rekao je Milanović u petak novinarima u Puli.

Hrvatsku je stoga na krunidbi predstavljao šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji se u London uputio redovnim komercijalnim letom. U subotu je u izjavi novinarima ministar rekao da je nedvojbeno da je Milanović trebao doći na krunidbu te da predsjednik mora znati što su mu prioriteti.

- U Ustavu piše da predsjednik države predstavlja svoju državu u inozemstvu, a on to ne čini, rekao je Grlić Radman i dodao da Milanović mora shvatiti što zapravo predsjednik države radi. Ministar je rekao da je uskočio kako bi se spasila reputacija države te da je odmah rezervirao avionske karte komercijalnim letom nakon što ga je nazvao premijer.

Dodao je kako komercijalnim letovima na krunidbu stiglo je još nekoliko predsjednika, te da su u Londonu bili svi europski predsjednici osim Milanovića. Grlić Radman je rekao da mu je na brzoj reakciji da sudjeluje na krunidbi umjesto predsjednika zahvalio i britanski veleposlanik u Hrvatskoj, jer to njima puno znači.

Krunidba kralja Karla III. je bila i odlična prigoda za bilateralne susrete i zastupanje nacionalnih interesa, rekao je ministar. Kazao je da je u Londonu, između ostalih, razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim predsjednikom Frank-Walterom Steinmeierom, predsjednicima Češke, Estonije, Latvije i Austrije te s vatikanskim državnim tajnikom Pietrom Parolinom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!