16:58 / 07.07.2021.

Autor: P.F./Hina

Grlić Radman: Na svim međunarodnim forumima govorimo o izmjeni izbornog zakona u BiH

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Hrvatska na svim međunarodnim forumima ulaže velike napore kako bi govorila o potrebi promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sjednice saborskih odbora.

Saborski Odbor za vanjsku politiku i Odbor za Hrvate izvan Republike Hrvatske više su od tri sata analizirali političku situaciju u BiH i tamošnjem položaju hrvatskog naroda.

- Svi smo se složili da je važno zadržati aktivnu dinamiku kad je u pitanju briga za Hrvate u BiH i podržati promjenu izbornog zakona koji bi eliminirao sve one oblike diskriminacije i nejednakosti te osigurao prava triju konstitutivnih naroda, rekao je nakon sjednice ministar vanjskih i europskih poslova.

- Mi ulažemo velike napore, osvješćujemo sve forume na kojima Hrvatska sudjeluje, a ne treba zaboraviti da smo članica Europske unije i NATO-a, dodao je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Hrvatska u ožujku pripremila non-paper kojim je otvorena rasprava o zapadnom Balkanu.

Hrvatska je u tom dokumentu, koji su potpisali i Slovenija, Mađarska, Bugarska, Grčka i Cipar, istaknula da BiH mora ostati u središtu pozornosti EU-a, a da je njezino članstvo u tom savezu prioritet prije kojeg se mora ostvariti sveobuhvatna transformacija cijelog društva.

Grlić Radman je ponovio kako BiH može biti funkcionalna samo ako se poštuju temeljna načela Daytonsko-pariškog sporazuma koji jamči legitimno predstavljanje triju konstitutivnih naroda, što sada nije tako u tamošnjem predsjedništvu i Domu naroda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!