13:10 / 08.06.2020.

Autor: I.D./HRT/Hina

Grlić Radman ne smatra da Mađarska svojata dijelove Hrvatske

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je neke hrvatske medije za krivi prijevod natpisa o Rijeci te za narušavanje odnosa s Mađarskom.
Mađari ne svojataju dijelove Hrvatske i dobro znaju gdje je granica jer su u migrantskoj krizi 2015./2016. na njoj postavili žicu, izjavio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Mađarski premijer Viktor Orban u subotu je u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik "Mađarske kalvarije u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je Mađarska izgubila dvije trećine teritorija.

Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.

Hrvatska je zbog toga izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu, no Grlić Radman ne misli da Budimpešta svojata hrvatski teritorij.

- Tu postoji jedno sjećanje, jedna povijesna reminiscencija od prije stotinu godina, rekao je ministar novinarima.

- Nikad Mađari nisu tražili da im se nešto vrati, a u migrantskoj krizi su postavili žice tamo gdje su hrvatsko-mađarske granice, prema tome oni znaju gdje su granice, dodao je nekadašnji hrvatski veleposlanik u Budimpešti.

Orban je i ranije objavljivao kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, posljednji put u svibnju uoči ispita maturanata iz povijesti.

Šef hrvatske diplomacije kaže da o toj temi nikada nije razgovarao sa svojim kolegom Peterom Szijjartom. Svojatanja teritorija u Europskoj uniji nisu zamisliva niti ih očekujemo, istaknuo je Grlić Radman.

Podsjetio je da je Mađarska bila među prvim zemljama koje su 1992. priznale teritorijalni integritet i neovisnost Hrvatske.

- Prošlost nismo pisali mi, ali imamo sadašnjost i budućnost je u našim rukama, kazao je Grlić Radman i odnose Zagreba i Budimpešte nazvao strateškim, partnerskim i pragmatičnim.

Izvještavajući o spornome spomeniku, mediji su tijekom vikenda izvijestili da je na njemu i natpis "Rijeka mađarsko more.

Szijjarto optužio medije

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio je pak hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku "Mađarske kalvarije", a zatim i još "neke hrvatske medije" za narušavanje odnosa s Mađarskom. 

Szijjarto je u objavi na Facebooku poručio da je prijevod "Rijeka, mađarsko more", koji je pripisao Indexu, lažan.

- To naravno nije istina jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume - Mađari na more, piše šef mađarske diplomacije.

Szijjarto u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se "fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih".

"Krivi prijevod" izazvao je nekoliko hrvatskih političkih reakcija, piše Szijjarto.

- Mađarska vlada je naravno  zainteresirana za dobrosusjedske odnose s Hrvatskom, ali se čini da neki hrvatski mediji imaju potpuno drugačije ciljeve, zaključio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je reagiralo putem Veleposlanstva RH u Budimpešti prema mađarskim kolegama zbog novootkrivene spomen-ploče s neprimjerenim natpisom.

Pravi prijevod, tvrde Mađari, trebao bi glasiti "Rijeka Na more Mađari, a riječ je o navodnom citatu iz istoimenog novinskog članka koji je 1846. napisao pjesnik i političar Lajos Kossuth da bi potaknuo izgradnju željezničke pruge i opisao ljepote mora i primorja, priopćilo je hrvatsko ministarstvo.

Hrvatsku i Mađarsku, dvije susjedne države, povezuje višestoljetna zajednička povijest. Grad Rijeka neupitne je zemljopisne i državne pripadnosti Republici Hrvatskoj, i ova činjenica ne može se dovoditi u pitanje.

Osuđujemo radnje koje unose probleme i nemir u dobrosusjedske odnose umjesto da jačaju suradnju s pogledom u budućnost. Po ovoj temi, mađarski veleposlanik u Zagrebu pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, stoji u priopćenju MVEP-a.

Bernardić je mlad i ne zna puno o politici

Šef oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić u ponedjeljak je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prozvao prijateljem Orbana koji svojata dijelove hrvatskog teritorija, a Plenković mu za nagradu isporučuje hrvatsku naftu u Budimpeštu.

Grlić Radman kaže da je Bernardić mlad čovjek i o politici nije puno naučio, ali nije ni o komunikaciji.

- Gospodin Bernardić govori pamflete, uvijek istim rječnikom. Nema viziju, najlakše je optuživati, dodao je ministar i odbacio optužbe da hrvatska vlada radi potiv hrvatskih interesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!