Grlić Radman o ukrajinskoj krizi: Svima je u interesu mir

16.02.2022.

11:54

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell

Svima je u interesu mir, a Europska unija, Sjedinjene Države i NATO "ulažu velike diplomatske napore" da se spriječi moguća invazija Rusije na Ukrajinu, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.  

Grlić Radman sa sudijskim kolegom

Grlić Radman sa sudijskim kolegom

Foto: Dnevnik / HRT

- Čini mi se da možemo biti mirniji, da se sigurnosna situacija ipak popravlja, jer lijepo je vidjeti odlazak vojnika i tehnkova u baze kamo i pripadaju, naglasio je, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Svima je u interesu mir, očuvanje ovog svjetskog poretka. Nikome nije u interesu rat, bilo kakav oblik sukoba, jer u ratu nema pobjednika, svi su gubitnici, rekao je Grlić Radman novinarima nakon susreta sa saudijskim kolegom, princom Faisalom bin Farhan Al Saudom.

Pritom je ponovio da zemlje Europske unije, SAD i NATO "ulažu velike diplomatske napore" kako bi se spriječio potencijalan sukob.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da se nastavilo povlačenje snaga u blizini Ukrajine nakon završetka vojnih vježbi, no Kijev i zapadne prijestolnice sumnjaju u tu tvrdnju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prije sastanka ministara obrane u Bruxellesu da "za sada" ne vidi nikakve znakove deeskalacije.

Odgovorio mu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazavši da "NATO ne vidi dobro".

Istovremeno, Ukrajinci su izvjesili državne zastave i intonirali himnu kako bi pokazali jedinstvo u jeku straha od ruske invazije.

Saudijski princ najavio jaču suradnju s Hrvatskom

Saudijski ministar vanjskih poslova, princ Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da njegova zemlja treba jačati gospodarsku suradnju s Hrvatskom i biti ovdje poslovno aktivnija.

Princ Faisal bin Farhan Al Saud prvi je ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije u posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu se danas sastao s kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Saudijski ministar Faisal bin Farhan Al Saud rekao je da je sa šefom hrvatske diplomacije razgovarao o tome "kako bi saudijske tvrtke mogle biti aktivnije u Hrvatskoj".

Zagreb i Rijad uskoro bi trebali potpisati Opći sporazum o suradnji, koji će "koristiti našim zemljama", rekao je Radman koji će ove godine ići u uzvratni posjet saudijskom kolegi. Tom prilikom će se organizirati gospodarski forum u Saudijskoj Arabiji.

- Hrvatska pridaje veliku važnost prvom posjetu kao važnom koraku prema intenziviranju naših odnosa, rekao je Grlić Radman na Zrinjevcu.

Hrvatska i Saudijska Arabija su "prijateljske zemlje, bez otvorenih pitanja" i s "potencijalom unaprjeđenja gospodarskih odnosa", istaknuo je.

Saudijski ministar rekao je da u viziji S. Arabije 2030. diverzifikacija gospodarstva, pri čemu će se staviti naglasak na druga područja poput turizma.

- U turizmu je Hrvatska vrlo iskusna s obzirom na njezinu prekrasnu obalu, rekao je Faisal bin Farhan Al Saud i dodao da bi Hrvatska svojim "iskustvom i stručnjacima" mogla i na tom polju surađivati sa S. Arabijom.

Ministri su razgovarali prvenstveno o gospodarskoj suradnji, ali i o situaciji na Bliskom istoku te na jugoistoku Europe. Grlić Radman je zahvalio saudijskom kolegi jer su poslali 11,5 tona zaštitnih maski Hrvatskoj u pandemiji.

Grlić Radman je istaknuo također da se Hrvatska "oduvijek odnosila prema islamu s najvećim poštovanjem i uvažavanjem" i dodao da su "hrvatski put uspješnog religijskog suživota" prepoznale i druge zemlje.

Saudijski ministar vanjskih poslova susret će se i s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Dvije zemlje očito jačaju diplomatske odnose jer je u studenome u Zagrebu bio saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif bin Abdulaziz Al-Šeik, što je bio prvi službeni posjet nekog saudijskog ministra Hrvatskoj. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!