18:47 / 20.08.2020.

Autor: I.D./Tema dana/IMS/HRT

Grlić Radman o restrikcijama zemalja za sve koji se vraćaju iz RH

-

-

Foto: - / -

Kako raste broj zaraženih, tako raste i broj zemalja koje uvode obvezno testiranje i karantenu za one koji dolaze iz Hrvatske.
Nakon Italije i Austrije - restrikcije za one koji se vraćaju iz Hrvatske danas su uvele i Njemačka i Slovenija. Slovenska vlada propisala je da od utorka - svi koji se vraćaju iz naše zemlje - moraju u dvotjednu samoizolaciju. Njemačka je dvije hrvatske županije, Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku označila rizičnima za povratnike s godišnjeg odmora.

Velika Britanija i Slovenija uvele karantenu za putnike iz Hrvatske
Njemačka na popis rizičnih stavila Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju
Rekordnih 255 novooboljelih u Hrvatskoj

Kako raste broj zaraženih, tako raste i broj zemalja koje uvode obvezno testiranje i karantenu za one koji dolaze iz Hrvatske.

- Treba znati da je oko 100.000 slovenskih državljana posjeduje nekretnine u RH, a ova odluka se zapravo bazira na tom jednom trendu zaraženih, danas je 255, ali mi smo dugo držali razgovore i Slovenija je tu bila vrlo prijateljski okrenuta, jer Slovenci rado ljetuju u Hrvatskoj, a ako vidite ovu odluku koja je donesena na bazi epidemiologa, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman gostujući u Temi dana.

Epidemiolozi su rekli, dodao je, da bi za sada trebalo staviti Hrvatsku na crvenu listu, ali isto tako u toj odluci postoje određene rečenice koje daju mogućnost promjeni, odnosno reviziji te odluke.

- I razgovarao sam s ministrom o tome da se Hrvatska regionalno diferencira, znači da se ne uzima kao cijela. Ima još puno tu mogućnosti za promjenu i mi se nadamo upravo reviziji te odluke, kazao je Grlić Radman.

Za razliku od Njemačke, Austrija nije prihvatila prijedlog da se restrikcije odnosno "crvena lista" ne uvede za cijelu Hrvatsku, već samo za pojedine županije. O tome je, kazao je Grlić Radman, više puta pa tako i danas, razgovarao s ministrom vanjskih poslova Austrije Schallenbergom.

- Mi smo razgovarali o raznim modalitetima koje je predlagao i naš ministar zdravstva Vili Beroš, međutim, isto tako on je rekao da su njihovi epidemiolozi i njihov ministar zdravstva donijeli takvu odluku na bazi određenih slučajeva zaraze - prije svega maturanata koji su se vraćali ili se družili zajedno, rekao je Grlić Radman i dodao:

- Ja sam isto tako njemu skrenuo pozornost 'pa možda je netko već od njih donio tu zarazu', jer ne zna se podatak da je od 7. srpnja do 17. kolovoza 159 stranih državljana zaraženo.

Možemo biti zadovoljni uloženim naporima i našim angažmanom

Ujedinjeno Kraljevstvo je danas stavilo na crvenu listu Hrvatsku i Austriju. No, Grlić Radman je naglasio kako su dugo ulagali velike napore i kako misli "da možemo biti zadovoljni s tim naporima i našim angažmanom".

- I danas smo obavili razgovor s Wendy Morton koja je državna tajnica - oni isto tako razmatraju, oni će razmatrati, mi smo predlagali da se regionalno gleda, da se ne gleda cijelu Hrvatsku. Oni to, istina, nisu uvažili, ali to ne znači da oni to neće.

Njemačka je, kazao je, dobar model, odnosno primjer zemlje, primjer gdje se Hrvatska diplomacija doista angažirala.

- Na način da sam i ja razgovarao s ministrom, da sam poslao pisma i ministru i saveznim zemljama Bavarskoj i Baden-Württembergu koji su prvi predlagali uvođenje karantene, rekao je Grlić Radman i dodao:

- Međutim, kod njih je autoritet institut Robert Koch koji brine za epidemiološke mjere koji je kazao da nema razloga uvoditi. Dakle, na bazi naših informacija - to je dobar znak da su iskazali poštovanje prema našim podacima, prema uvjeravanjima da Hrvatsku treba gledati po regijama, a to što su oni donijeli odluku za te dvije županije - to je dakako njihovo pravo, ali turisti iz Njemačke su tradicionalni i njih ima na hrvatskoj obali i nadam se da će ih apsolutno i biti.

Na pitanje možemo li očekivati da će Njemačka uvesti restrikcije i za još neke hrvatske županije, ministar Grlić Radman je odgovorio:

- Mi prije svega uvažavamo njihove preporuke i mjere. To je nama zapravo znak da se mi moramo još postrožiti, biti još oprezniji, ali ja koliko sam vidio i koliko znam, doista Nacionalni stožer civilne zaštite ulaže velike napore, ugostitelji su dobro pripremljeni, obučeni, hotelijeri, restorani, ali nekad su i sami gosti ti koji se možda ne pridržavaju.

- Upravo mi je talijanski ministar rekao, izrazio je žaljenje da je tako došlo do te odluke neki dan, ali već danas je izrazio nadu da će u razgovoru sa svojim ministrom zdravstva, izrazio je optimizam da bi oni mogli promijeniti odluku, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje koliko će vremena trebati da nova odluka stupi na snagu - ako se dogodi da zemlje koje su sada uvele restrikcije promijene tu svoju odluku, ministar je kazao:

- To može biti jako brzo. Vidite da je recimo Portugal vraćen na zelenu listu, a na crvenoj listi se našla Austrija. A kažem, u današnjem razgovoru s ova tri ministra sam dobio uvjeravanja da bi to moglo biti jako brzo.

Kretanje putnika unutar EU na jesen

Zaraza se širi diljem Europe. Nije Hrvatska jedina zemlja za koju su neke zemlje uvele pojedine mjere. Primjerice, Finska je jučer većinu članica EU stavila na crvenu listu. Što možemo očekivati na jesen?

- Svi imamo jedno veliko iskustvo od koronavirusa koji je krenuo već početkom ove godine, ja bih rekao u ožujku je to bilo najistaknutije, da su se počele donositi određene mjere iz različitih zemalja, rekao je Grlić Radman.

- Ali čini mi se da u tom pogledu jesen možemo očekivati - poučeni iskustvom, imamo znanje - i činjenica da bi zatvaranje granica samo pogoršalo ili imalo implikacije na gospodarstvo - a nama je u interesu očuvati sposobnost, gospodarski rast, komunikaciju, prometnu infrastrukturu, mora se živjeti dalje, dodao je.

- Ne vjerujem da će se situacija tako dramatično promijeniti, naglasio je Grlić Radman i istaknuo kako će se gledati da, "ako bude zatvaranja - ne budu zemlje članice u cijelosti, nego parcijalno, određene eventualno regije u kojima budu žarišta".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!