Grlić Radman očekuje da Rusija prizna "avanturistički potez" i povuće se iz Ukrajine

24.08.2022.

16:30

Autor: M.M./Hina/HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu, u povodu ukrajinskog nacionalnog praznika, kako je siguran da će Rusija shvatiti svoj "avanturistički potez" i povući se iz Ukrajine. 

Dok traje šestomjesečna ruska invazija na Ukrajinu, ta država u srijedu obilježava Dan neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991.

- Sigurni smo da će u nadolazećem razdoblju i Ruska Federacija shvatiti zapravo avanturistički potez, da se ne može tako osigurati mir, pravednost, funkcioniranje jednog svjetskog međunarodnog poretka koji počiva na uvažavanju, poštivanju granica i suverenosti, izjavio je Grlić Radman novinarima nakon sjednice vlade.

- Očekujemo povlačenje ruskih vojnika i priznavanje suverenosti Ukrajine, dodao je.

Šef hrvatske diplomacije je čestitao ponosnoj zemlji Ukrajini i dodao da su Ukrajinci pokazali neizmjernu hrabrost u obrani svoje domovine, kao što je to pokazala Hrvatska u Domovinskom ratu.

Grlić Radman smatra da je demokratski svijet svojim pomaganjem Kijevu na pravoj strani i vjeruje da će se održati solidarnost Europske unije s Ukrajinom iako nisu sve zemlje jednako pogođene posljedicama rata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!