15:35 / 06.11.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Grlić Radman očekuje "konstruktivan dijalog" s Milanovićem na sjednici

Grlić Radman očekuje "konstruktivan dijalog"

Grlić Radman očekuje "konstruktivan dijalog"

Foto: Zeljko Hladika / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u subotu da očekuje na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost u utorak konstruktivan dijalog predsjednika države i premijera u interesu funkcioniranja države, njezinih institucija i nacionalnih interesa.

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je sjednicu Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost zbog eskalacije sukoba s ministrom obrane Marijom Banožićem kojega optužuje za politizaciju Oružanih snaga te je prihvatio 9. studenog za sastanak među tri datuma koji je predložila vlada.


- Očekujem konstruktivan dijalog, jednu razmjenu mišljenja i prijedloga jer mi smo kao političari i kao dužnosnici odgovorni svojim građanima. Sve ono što je u interesu funkcioniranja države i njenih institucija, nacionalnih interesa, to će biti na stolu, rekao je Gordan Grlić Radman obilježavajući 25. obljetnicu članstva RH u Vijeću Europe.


Grlić Radman je posjetio štand MVEP-a na Cvjetnom trgu u sklopu aktivnosti obilježavanja 25. obljetnice članstva Hrvatske u "najstarijoj europskoj integraciji".  


- Pred nama je ozbiljan posao, odgovornost prema Republici Hrvatskoj, nacionalnim interesima, interesima hrvatskih građana jer hrvatski građani zaslužuju ono što trebaju, a to je socijalna stabilnost, gospodarski rast, što veća procijepljenost, sigurnost i u tom smislu će vlada dati odgovarajući odgovor, rekao je šef diplomacije.


Veleposlanici prioritet


Govoreći o popunjavanju veleposlaničkih mjesta Grlić Radman je opovrgnuo predsjednika Milanovića koji je rekao da ministar vanjskih poslova ne želi jednog veleposlanika zato što je Srbin.


- Ja to nisam rekao, kazao je Grlić Radman dodavši da je "danas prekrasan dan" i da je "zaista fokusiran na prevažne teme".


Milanovićeve izjave nazvao je "praznim pričama", a za "niska podmetanja" rekao je da ih izbjegava jer to hrvatski građani ne zaslužuju. Istaknuo je da su mu veleposlanici prioritet, da je to u njegovom interesu i da ga svi veleposlanici pitaju kada će biti rotacija. 


- Imamo tri važna mjesta: Pariz, Vilnius i Vatikan i ta mjesta treba popuniti. Naravno da će i o tome biti govora, rekao je Grlić Radman.


Na pitanje što ako predsjednik Milanović odluči koristiti stavak 5. članka 144. Ustava RH, Grlić Radman je kazao da o tome "ne razmišlja".


Stavak 5. toga članka Ustava na koji se poziva Milanović kaže da "Republiku Hrvatsku u Vijeću EU-a i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske".


Kao razloge zbog kojih bi posegnuo za člankom 144. stavkom 5. Ustava Milanović u pismu premijeru ističe da Banožić odlazi na sastanke u NATO i EU bez da ga obavijesti i dobije suglasnost za stavove koje će zastupati.


Bivši, najdugovječniji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić je za sukob Pantovčaka i Banskih dvora kazao da se "sve stvari rješavaju dijalogom".


- I ja vjerujem da je ovaj sastanak u utorak značajan i da će završiti isto tako jednim pozitivnim dijalogom, rekao je Granić na obilježavanju 25. godišnjice članstva Hrvatske u Vijeću Europe.


Povodom te obljetnice MVEP i Hrvatska pošta potaknuli su izdavanje prigodne marke. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!