19:40 / 07.08.2020.

Autor: M.Š./Hina

Grlić Radman odgovorio Vučiću, spomenuo i poraženu velikosrpsku politiku

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je odbacio najnovije optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak je odbacio najnovije optužbe srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je operacija Oluja bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon drugog svjetskog rata ocijenivši da je to na crti "poražene velikosrpske Miloševićeve politike, čije su najveće žrtve Srbi u Hrvatskoj."

- Vučić uputio žestoke kritike Miloševiću vezano uz proslavu u Kninu

- Nama je žao da je političko vodstvo u Beogradu još uvijek na crti poražene velikosrpske politike Slobodana  Miloševića i ovo upletanje u unutarnjepolitička pitanja druge države je protivno temeljnim načelima međunarodnih odnosa i međunarodnog prava, rekao je ministar Gordan Grlić Radman novinarima u Baškoj Vodi.

Prema riječima ministra, upravo su Srbi u Hrvatskoj žrtve te politike koja je poražena u vojno-redarstvenoj akciji Oluja, koja je bila legitimna i temeljila se na svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

- Oluja je spriječila etničko čišćenje i humanitarnu katastrofu u Hrvatskoj i BiH, a upravo za vrijeme tzv. Krajine provođeno je etničko čišćenje od vodstva pobunjenih Srba koji su protjerali s tog prostora sve Hrvate i nesrbe, a ovom akcijom (Olujom) taj je teritorij ponovno doveden u upravno-pravni poredak Republike Hrvatske, poručio je Grlić Radman.

Istaknuo je kako Srbi u Hrvatskoj "ne trebaju mentora sa strane".

- Ne postoji više predsjednik svih Srba u Europi. Srbi u Hrvatskoj svoja pitanja rješavaju u institucijama i u uključivosti u hrvatsko društvo, a tomu u prilog ide i da je sadašnji potpredsjednik Vlade gospodin Boris Milošević iz reda srpske nacionalne manjine, istaknuo je Grlić odgovarajući na Vučićeve zamjerke vodstvu Srba u Hrvatskoj zbog toga što je Boris Milošević bio nazočan na nedavnoj proslavi 25. obljetnice Oluje u Kninu.

Na upit kako komentira oponente Plenkovićeve vlade u Hrvatskoj koji traže da Hrvatska blokira, odnosno uvjetuje pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom, Grlić Radman je izjavio da Hrvatska kao odgovorna članica NATO-a i EU-a želi podijeliti svoja iskustva europskih vrijednosti i vladavine prava "i sa Srbijom, s kojom želimo dobrosusjedske odnose."

- Kao što je Hrvatska osigurala temeljem međudržavnog sporazuma zastupanje  Srba u Hrvatskom saboru tako mi očekujemo jednako recipročno zastupanje prava  Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, o čemu je hrvatsko vodstvo nedavno razgovaralo i s predsjednikom Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislavom Žigmanovom, kazao je ministar.

- Pitanje je tu logoraša, pitanje 1869 nestalih, za koje nam Srbija mora dati odgovor, i puno drugih pitanja i zato mislim da je ovo jako dobar povod, nakon što se uspostavi srbijanska vlada, da sjednemo  za stol i razgovaramo o ovim temama kao dobri susjedi u duhu dobre volje, dodao je hrvatski šef diplomacije.

- I na koncu, Srbija ako želi europski put, Hrvatska će pomoći, kao što će pomoći i svim zemljama na Zapadnom  Balkanu, kazao je Grlić Radman.

Na upit jesu li najnovije Vučićeve izjave u kojima optužuje Hrvatsku zapravo namijenjene javnosti u Srbiji i smirivanju političke uzavrelosti u toj zemlji, Radman Grlić je kazao kako je "za političko liderstvo to smirivanje određenih tenzija kratkotrajno" jer Srbija se mora suočiti s prošlošću.

- Srbija se mora suočiti s prošlošću i mora napraviti iskorak, a Hrvatska je upravo najbolji primjer. Na proslavi Oluje bio je član potpredsjednik Vlade Boris Milošević i to je ono  što Hrvatska želi - stvarati ozračje, nakon 25 godina, stvarati hrvatsko društvo i budućnost za nove generacije koje će dijeliti jednako i prava i obveze te gdje će se svaki građanin RH osjećati sigurno.

- Mislim da smo u tome napravili velik civilizacijski iskorak, ovo je gesta, Hrvatska pruža ruku, istaknuo je Grlić Radman. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska može biti primjer stabilne države u Europi koja je stvorila demokratsko društvo u kojem svatko ima svoja prava i obveze, u kojem će, bez obzira na nacionalnost, građani RH moći živjeti u ozračju u kojem će zemlja ići u smjeru budućnosti, socijalne stabilnosti, snaženja gospodarstva i blagostanja za sve građane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!