Grlić Radman: Optužnice iz Srbije su ispolitizirane

25.08.2022.

11:38

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota i najavljene optužnice protiv dvaju hrvatskih generala ispolitizirane su, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

- Sve optužnice iz Srbije su ispolitizirane, Haag je rekao svoje, izjavio je novinarima Grlić Radman na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Westinu.

Nakon što je iz Beograda stigla najava o podizanju optužnice protiv generala Pavla Miljavca i admirala Davora Domazeta Loše zbog navodnih zločina počinjenih u operaciji Oluja, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da će "Hrvatska sutra optužiti njihovog aktualnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske '95 godine".

Grlić Radman je kazao kako mu je poznato što je Vučić govorio 1995. - u okupiranoj je Glini govorio da Glina nikada neće biti Hrvatska.

- Mi to nismo zaboravili, kazao je Grlić Radman.

Na pitanje treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog najave o optužnicama, kako to predlaže predsjednik Milanović, Grlić Radman je kazao kako se u vladi o tome nije razgovaralo.

Vlada i predsjednik nisu postigli dogovor o imenovanjima veleposlanika i rotaciji diplomatskog osoblja, ali Grlić Radman ističe da "hrvatska diplomasko-konzularna mreža dobro radi svoj posao".

- Naravno da je dobro izvrsiti rotaciju, ali sva su najvažnija mjesta popunjena, kazao je, dodavši da jedino Sveta Stolica, Pariz i Vilnius čekaju nove veleposlanike.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je također sudjelovao na konferenciji, komentirao je moguće promjene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Sredinom kolovoza visoki predstavnik Christian Schmidt dao je političkim strankama rok od šest tjedana da postignu dogovor o izmjenama zakona, nakon čega će on u suprotnom nametnuti rješenje. Prije toga je u medije procurio nacrt Schmidtove odluke koja je išla u prilog hrvatskim zahtjevima za adresiranjem presude Ustavnog suda u slučaju Ljubić kako bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata u Domu naroda te potencijalno formiranje entitetske i državne vlade bez njihovih predstavnika.

Sudionici spomenute konferencije su hrvatski veleposlanici, generalni konzuli, konzuli i vojni izaslanici, a brojni paneli održavaju se iza zatvorenih vrata. Konferenciju je otvorio Plenković, nakon čega je uslijedilo obraćanje ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, kao i panel rasprave s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem, te potom s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!