Grlić Radman: Podržavamo članstvo Finske i Švedske u NATO-u

28.04.2022.

11:44

Autor: T.V./HRT/Hina

 Izjave za medije Gordana Grlića Radmana nakon sastanka  s mađarskim kolegom Peterom Szijjártóm

Izjave za medije Gordana Grlića Radmana nakon sastanka s mađarskim kolegom Peterom Szijjártóm

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u, koje bi ojačalo hrvatsku sigurnost i obranu, rekao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

- Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu obranu, rekao je Grlić Radman novinarima u Zračnoj luci Franjo Tuđman nakon razgovora s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom, dodajući kako o tome isto stajalište imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je rekao da ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer švedska kolegica, te da im je on rekao kako podržava "njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i izaslanike u domovima naroda. Istaknuo je da Hrvatska mora iskoristiti tu priliku, koja je "povijesni srebrni metak", kako bi se izborila za prava bosanskohercegovačkih Hrvata i riješila, među ostalim, sigurnosno pitanje.

- Dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi i Nijemci ne natjeraju Sarajlije i Izetbegovića da promijene zakon, dok ne daju Hrvatima temeljna prava, Sabor ne smije ratificirati ičiji pristupni ugovor za NATO, izjavio je Milanović u utorak.

Grlić Radman smatra da je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u NATO ako to žele.

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, ali će se Mađarska "svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju" ako podnesu zahtjev.

Hrvatski i mađarski ministar vanjskih poslova osvrnuli su se i na situaciju u Bosni i Hercegovini, a Szijjarto je istaknuo da Mađarska podupire "hrvatski stav da hrvatskog člana Predsjedništva moraju birati Hrvati".

Šef mađarske diplomacije istaknuo je da je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštovanje volje svih triju konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava "političku hajku ni sankcije" protiv srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Grlić Radman rekao je kako su manjine "snažna poveznica" u mađarsko-hrvatskim odnosima te da je model zaštite prava hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske u Hrvatskoj "paradigma uzor u kontekstu zaštite nacionalnih manjina".

Szijjarto se dotaknuo energetske situacije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istaknuo je kako "opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje" te da će Mađarska plaćati ruski plin "na način da stigne u Mađarsku".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!