12:24 / 24.09.2020.

Autor: T.V./Hina

Grlić Radman: Pompeo sljedeći tjedan u Hrvatskoj

Foto:  Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Foto: Patrick Semansky/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Teme sastanaka bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće, istaknuo je ministar.
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman prije današnje sjednice Vlade potvrdio je da sljedeći tjedan u Hrvatsku stiže američki državni tajnik Mike Pompeo te da će među temama razgovora biti ukidanje viza. 

- Teme sastanaka bit će zapadni Balkan s naglaskom na BiH, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće, istaknuo je ministar. U svakom slučaju to je jedan dobar susret. Jačamo transatlantske veze i suradnju, rekao je Grlić Radman.

Među članicama Europske unije jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra ne mogu ući u SAD bez vize. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u lipnju da je Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD.

Očekuje se da će se Pompeo tijekom posjeta Hrvatskoj sastati s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na "opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije", a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj.

Koji će stav Hrvatska zauzeti kad je riječ o 5G tehnologiji iz Kine i hoće li Hrvatska sa SAD-om potpisati zajedničku izjavu o sigurnosti 5G mreže, Grlić Radman nije htio odgovoriti, ali je poručio da će se "razgovarati o tome, a o detaljima i datumu (dolaska Pompea) bit ćete na vrijeme informirani".

Zemlje sve nesklonije prihvatu migranata

Hrvatska je, prema istraživanju Gallupa objavljenom u srijedu, četvrta na popisu zemalja u 2019. koje najmanje prihvaćaju migrante, s indeksom 1,81. Ispred nje su samo Sjeverna Makedonija, Mađarska i Srbija.

U prethodnom Gallupovu istraživanju indeks Hrvatske bio je 2,39 i Hrvatska je bila deseta po neprihvaćanju migranata.

- Naša pozicija je europska solidarnost. Pratit ćemo rutu, zemlje podrijetla, tranzit, ali treba poraditi na rješavanju korijenskih uzroka tih migracija, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!