Plenković i Jandroković s bugarskom ministricom o Ukrajini i situaciji na JI Europe

21.04.2022.

16:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Vlade Plenković susreo se s bugarskom ministricom vanjskih poslova

Predsjednik Vlade Plenković susreo se s bugarskom ministricom vanjskih poslova

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković u četvrtak su primili bugarsku ministricu vanjskih poslova Bugarske Teodoru Genčovsku.

Genčovska, povjesničarka koja je završila i vojnu akademiju te je stručnjakinja za sigurnosna i vojna pitanja, u Banskim dvorima je razgovarala s Plenkovićem o situaciji u Ukrajini, pri čemu je naglašeno puno suglasje stavova dviju država o tamošnjem ratu i daljnjoj pomoći toj zemlji, priopćeno je iz vlade.

Premijer je bugarsku ministricu izvijestio o završnim pripremama Hrvatske za ulazak u šengenski prostor i eurozonu, kao i o pristupanju u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je zajednički cilj obiju država.

Razmijenjeni su i stavovi o procesu proširenja Europske unije te stanju na jugoistoku Europe, stoji u priopćenju.

O situaciji u tom dijelu Europe Genčovska je razgovarala i s predsjednikom Sabora s kojim se suglasila da je ključno spriječiti prelijevanje krize s teritorija Ukrajine na područje zapadnog Balkana.

Kako je priopćeno iz Sabora, Jandroković je pritom ponovio važnost konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Jandroković i bugarska šefica diplomacije ponovno su oštro osudili rusku agresiju i naglasili solidarnost dvaju naroda s ukrajinskim. Razgovaralo se i o humanitarnoj i tehničkoj pomoći Ukrajini te o prihvatu izbjeglica, dodaje se u priopćenju.

Grlić Radman: Postoji "ozbiljan potencijal" za nestabilnosti na zapadnom Balkanu

Na zapadnom Balkanu postoji "ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti" jer je to područje poligon za "geostrateška nadmetanja", kazao je u četvrtak šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

Grlić Radman razgovarao je s bugarskom kolegicom Teodorom Genčovskom u Zagrebu, a nakon sastanka je istaknuo kako su se složili da je potrebno učiniti sve da se posljedice ruske agresije na Ukrajinu "ne bi prelile na područje zapadnog Balkana i jugoistočne Europe".

- Tu postoji nažalost još uvijek u stanovitom smislu ozbiljan potencijal stvaranja nestabilnosti budući da je zapadni Balkan u stanovitom smisilu i poligon za razna geostrateška nadmetanja, kazao je novinarima Grlić Radman.

Genčovska je u tom kontekstu istaknula da je bugarsko-hrvatska suradnja u sklopu NATO-a vrlo dobra te da suradnja članica NATO-a uvjetuje i sigurniji jugoistok Europe. Napomenula je da je Bugarskoj važna i Inicijativa triju mora, pogotovo zbog energetske neovisnosti, istaknuvši da ta inicijativa "dobiva puno veći značaj" i zbog rata u Ukrajini.

Grlić Radman i Genčovska naglasili su da su bugarsko-hrvatski odnosi tradicionalno prijateljski, da nema otvorenih pitanja te da se Bugarska i Hrvatska međusobno podržavaju kad je riječ o članstvu u Schengenu i OECD-u.

Šef hrvatske diplomacije ponovio je da je Hrvatskoj važno da se osigura promjena sadašnjeg izbornog zakona u BiH koji "favorizira izborni inženjering" i omogućuje bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata.

Genčovska je istaknula da Bugarska "potpuno podržava težnje Hrvatske za rješavanjem krize u Bosni i Hercegovini".

Što se tiče spora Sjeverne Makedonije i Bugarske o povijesti i identitetu, Grlić Radman je kazao kako se nada da će "Bugarska i Sjeverna Makedonija naći obostrano prihvatljivo rješenje koje će omogućiti nastavak europskog puta Sjeverne Makedonije".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!