22:46 / 29.03.2022.

Autor: HRT/IMS

Grlić Radman reagirao na prosvjed ruskog veleposlanstva

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman reagirao je na jučerašnji prosvjed ruskog veleposlanstva. Oni su njegovu izjavu o Vladimiru Putinu - kojeg je nazvao ratnim zločincem - ocijenili uvredljivom i neutemeljenom.

Rekao je da takvo ponašanje veleposlanika nije uobičajeno te da je Hrvatska, kao i druge demokratske zemlje, jasno osudila agresiju Rusije na Ukrajinu.

- Njihova reakcija, mislim da nije baš uobičajeno da veleposlanici u zemlji primateljici tako reagiraju, ali Hrvatske je osudila rusku agresiju, stradanje civila i okupaciju, što je nezamislivo u 21. stoljeću. Nije Hrvatska jedina, nego i cijela međunarodna zajednica, EU, NATO, SAD, rekao je Grlić Radman.

- Ono što se događa u Ukrajini je teško shvatiti, mi smo to proživjeli prije 30 godina, stradanja civila nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ogorčeni smo takvom situacijom. Gotovo četiri milijuna izbjeglica je napustilo Ukrajinu, to je strašna humanitarna kriza, a s druge strane povreda ljudskih prava. Rusiji su nalažu privremene mjere da zaustavi sukob, da se vrati s okupiranih područja, da se Ukrajina može razvijati kao mirna, stabilna i suverena država u međunarodno priznatim granicama. Nitko u demokratskom svijetu ne može biti ravnodušan prema zločinu koji se sada događa u Ukrajini, poručio je.

Grlić Radman komentirao je i međusobna prozivanja Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, i aktualnog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića. Prema navodima nekih medija, koji se pozivaju na izvore bliske vrhu hrvatske diplomacije, Zagreb nije zadovoljan načinom kako Žigmanov zastupa interese Hrvata u Vojvodini i Srbiji, gdje se uskoro održavaju izbori. Ministar Grlić Radman je na tu temu rekao da se svi eventualni nesporazumi mogu riješiti razgovorom te da republika Hrvatska snažno podupire hrvatsku zajednicu u Vojvodini.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!