13:09 / 17.03.2021.

Autor: B.A./HRT

Grlić Radman se sastao s češkim ministrom Petričekom

Tomaš Petriček i Gordan Grlić Radman

Tomaš Petriček i Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je danas održan sastanak ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana s češkim kolegom Tomašem Petričekom, koji je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Jedna od tema razgovora bila je ponuda Hrvatske za primanje desetak pacijenata oboljelih od COVID-a iz Češke i Slovačke.

Grlić Radman rekao je u zajedničkoj izjavi nakon sastanka da Hrvatsku i Češku odlikuju izraziti bilateralni odnosi čvrsto usidreni na europskim vrijednostima, kao i sličnom povijesnom iskustvu i bliskoj kulturnoj baštini. Intenzivno se razgovaralo o temama poput pandemije, opskrbe cjepivima u Europskoj uniji, politike proširenja i situacije u jugoistočnoj Europi, odnosno zapadnom Balkanu, snaženja gospodarske suradnje te nadolazeće turističke sezone. Izrazio je zahvalnost Češkoj na humanitarnoj pomoći nakon potresa.


- Bila je to uistinu snažna gesta solidarnosti koja nam puno znači, poručio je Grlić Radman.


Dodao je kako je izrazio solidarnost s češkim narodom u borbi protiv pandemije i prenio da je Hrvatska spremna ponuditi desetak mjesta za pacijente iz Češke i Slovačke oboljele od COVID-a.


- Kad se odluče za slanje pacijenata, mi ćemo ih smjestiti tamo gdje su odgovarajući uvjeti u bolnicama. Bit će njegovani kao i svaki pacijent koji zaslužuje jednu takvu njegu, rekao je Grlić Radman odgovarajući na pitanje novinara.


Na pitanje je li moguće da bi pristigle češke pacijente njegovali liječnici pripadnici češke manjine zbog eventualne jezične barijere odgovorio je potvrdno.

Grlić Radman rekao je i kako je Hrvatska kao turistička destinacija zainteresirana za postizanje dogovora na europskoj razini koji bi olakšao kretanje i turistička putovanja.


Govoreći o proširenju hrvatski je inoministar naglasio kako se mora inzistirati na ispunjavanju kriterija, vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji. Istaknuo je važnost nastavka europskog puta BiH.

"Spremni smo pomoći jedni drugima"

Petriček je naglasio vrlo produktivan dijalog dviju zemalja koje dijele brojne zajedničke interese te surađuju u okviru EU-a i drugih institucija. Hrvatska je prva strana destinacija češkim turistima, ali nije sva naša suradnja u tome, dodao je.


Izrazio je veliko zadovoljstvo što je posjet počeo jučer u Daruvaru, gdje se nalazi brojna i sjajno organizirana češka manjina. Ondje je održano i otvorenje novog dijela zgrade češke osnovne škole i dječjeg vrtića.


- Češka manjina u Hrvatskoj, kao i hrvatska u Češkoj, predstavlja most među našim zemljama, poručio je Petriček, zahvalivši hrvatskoj Vladi na pomoći češkoj manjini.


- Prijateljski odnosi Češke i Hrvatske znače i to da smo u trenucima kad je to potrebno spremni jedni drugima pomoći, također je rekao češki ministar, izrazivši zahvalnost na ponudi primanja pacijenata.


Također je rekao kako mu je drago da su od hrvatske strane primili brojne korisne informacije koje se tiču pripreme nadolazeće turističke sezone.


- Htio bih još jednom spomenuti činjenicu da je RH prva destinacija češkim turistima u inozemstvu te spomenuti činjenicu da je unatoč nesigurnosti prošlogodišnje turističke sezone zbog pandemije u Hrvatsku došlo više od 500.000 čeških turista, rekao je Petriček, pohvalivši između ostalog i odgovoran pristup Vlade RH oko pandemije.


Petriček je rekao da su razgovarali i o putovnicama vezanima uz cjepivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!