A sada Vlada: Gordan Grlić-Radman

10:35 / 15.12.2021.

Autor: A sada Vlada/HR/I.B./HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Jedna od najzanimljivijih vanjskopolitičkih tema je regija. Europsko vijeće za opće poslove jučer je prihvatilo zaključke o proširenju EU-a. Čekalo se dosta dugo na to - dvije godine, a znamo koliko Hrvatska službena politika zagovara nastavak procesa proširenja. No koliko je Hrvatska zadovoljna jučer donesenim zaključcima o kojima će sigurno premijer Andrej Plenković nastojati raspravljati i sutra na Vijeću? U izvješću o BiH poziva se na hitno donošenje izborne reforme, ali ipak nije uvršten dio teksta na kojem inzistira Hrvatska, a to je da se kroz izbornu reformu osigura ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Što to znači, kakvu jačinu ima, odogovorio je u emisiji HR-a "A sada Vlada" ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Emisiju je uredila Jelena Mikovčić.

- Sjednica vijeća koja se jučer dogodila bila je nastavak Vladine ministarske konferencije u Crnoj Gori i Srbiji. I doista je bilo raspravljano o proširenju, o zemljama zapadnog Balkana. Mislim da možemo biti jako zadovoljni s tekstom, s usvojenim zaključcima oko kojih je bilo dosta prilično dugih rasprava. Naravno, mi smo htjeli maksimalistički unijeti ono što se moglo unijeti, a nije toliko nužno jer konstitutivnost se zapravo podrazumijeva. Ovo nije bilo pitanje ustrojstva države kako se država definira kao takva nego ono što je bitno učiniti u državi za koju svi znamo da je multietnička. Naš je uspjeh tu bio da se pored implementacije presude Europskog suda za ljudska prava uvrste i sve one presude Ustavnog suda, što podrazumijeva onaj Ljubić slučaj, to je bilo zapravo za nas bitno - da se tako ispoštuju sva prava koja proizlaze iz presuda Ustavnog suda koja osigurava jednakopravnost sva tri naroda, rekao je.

- Presude nisu kontradiktorne, one su kompatibilne i upravo ih u tom kontekstu treba promatrati. I nedavni odlazak premijera Plenkovića, kad pogledate, ja ne znam kad je neki premijer bio u BiH. Govorim vam o tome koju pozornost mi dajemo situaciji u BiH, stabilnosti, funkcionalnosti. Jer je to nama od prvorazredne važnosti. U trenutku kada jačaju određene političke tenzije prema separatizmu, unitarizmu, upravo je poruka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića išla u tom smjeru potpore deeskalaciji političkih tenzija kako bi se očuvao taj progres i smanjile takve tendencije, naravno koje uključuju i promjene izbornog zakona. Predsjednik Vlade je iskoristio priliku sadržajno se susresti s Vijećem ministara, svojim domaćinom, predstavnicima sva tri naroda. A naravno da se susreo i s predstavnicima sve tri religiozne zajednice. Znači sa svim strukturama vlasti, ali i onim važnim akterima koji pridonose funkcionalnom životu BiH, ustvrdio je. 

Rekao je da je premijer Plenković sigurno uspio ublažiti napetosti koje su izazvane prošlih mjeseci izjavama nekih čelnika.

- On je upravo dolje prepoznat, dobrodošao i respektiran od svih. Olakšalo je situacije među pojedinim liderima kad su u pitanju tenzije. Njegovo dolazak dogodio se u pravo vrijeme, uoči Europskog vijeća, istaknuo je.

- On će sigurno izvijestiti o svom boravku u BiH. Jer jedino Hrvatska ima istinsko znanje i iskustvo kad je u pitanju položaj BiH, dodao je.

- Osnovna poruka koju Hrvatska šalje je: svi modeli koji su prihvatljivi čelnicima, liderima, političkim liderima triju naroda- su dobro došli. Bilo kakva nasilna rješenja koja će poremetiti tu jednu, ja bih rekao tzv. idilu, teško je postići idilu, uvijek se traže kompromisna rješenja. Ono što je bitno treba slušati predstavnike triju konstitutivnih naroda, rekao je.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!