13:35 / 22.02.2021.

Autor: Hina

Grlić Radman: Treba ostaviti prostor za dijalog s Rusijom

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zauzeo se u ponedjeljak da EU ostavi prostor za dijalog Rusijom, kojoj bi Unija uskoro mogla uvesti nove sankcije zbog slučaja Navaljni.

U svakom slučaju dijalog je vrlo važan, to jedan od naših instrumenata i stoga moramo ostaviti prostor za dijalog o pitanjima koja su u našem interesu, izjavio je ministar Grlić Radman prije početka sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije.

Ministri bi trebali otvoriti put za uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog zatvaranja i osude oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, za koji EU drži da je politički motivirano.

Očekuje se da će ministri u ponedjeljak zatražiti od Europske službe za vanjsko djelovanje da pripremi popis ruskih dužnosnika kojima će biti zabranjen ulazak i zamrznuta imovina u EU-u. Sankcije bi mogle biti uvedene prije sljedećeg sastanka na vrhu čelnika EU-a u ožujku.

Zemlje članice nisu jedinstvene u pogledu Rusije. Istočne članice i baltičke zemlje traže vrlo oštar pristup prema Moskvi, s druge strane su Italija, Grčka i Cipar koje su vrlo popustljive prema Rusiji, dok se ostale članice negdje u sredini između ta dva pristupa.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je prije početka sastanka da se Rusija očito odlučila za konfrontaciju s EU-om, koji mora razgovarati o tome kako odgovoriti na rusko ignoriranje Europskog suda za ljudska prava.

Postoji "otvoreno odbijanje" Moskve da ispoštuje presudu Europskog suda za ljudska prava kojom je naloženo oslobađanje Navaljnog, dodao je Borrell.

Ministrima država članica EU-a kasno popodne pridružit će se putem video-veze novi američki državni tajnik Antony Blinken.

Ministar Grlić Radman rekao je da će u razgovoru s Blinkenom istaknuti tri pitanja: "diversifikaciju energetskih izvora, vjerojatno kroz Inicijativu tri mora, zatim euroatlantske integracije zapadnog Balkana, gdje je najpreče pitanje politička stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, te rješavanje izazova na Bliskom istoku".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!