Grlić Radman: Hrvatska će omogućiti transport žitarica iz Ukrajine

19.04.2023.

09:40

Autor: V.K./A sada vlada/HR/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Zbog ruske invazije na Ukrajinu, ugrožena je opskrba hranom. Hrvatska se već odavno ponudila s Lukom Rijeka da pomogne glede transporta žita, prije svega za zemlje kojima je to nužno, a to su zemlje Afrike. Hrvatska se pokazala solidarno, afirmativno i konstruktivno, istaknuo je u emisiji A sada Vlada, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje hoće li Hrvatska zabraniti uvoz žitarica iz Ukrajine, Grlić Radman je rekao kako će Hrvatska omogućiti transport žitarica, a o uvozu će se raspravljati na odgovarajućoj razini.

- Kada je u pitanju ruska agresija, vidimo konzistentnu politiku Hrvatske koja se stavila na pravu stranu i vrlo aktivno pomaže Ukrajini, naglasio je ministar.

Dodaje kako je aktivna politika Hrvatske glede Ukrajine prepoznata kod naših saveznika i partnera.

Hrvatska je pomogla Ukrajini s oko 2 milijuna eura. To je ponajprije vojna pomoć.

- Vojna pomoć i dalje ide i smatram da su se nepotrebno lomila koplja u Saboru. Imamo 54 zastupnika koji su glasali protiv vojne pomoći za obučavanje ukrajinskih vojnika. To je bila idealna prilika da Hrvatska pokaže svijetu svoje znanje, naglasio je Grlić Radman.

Dodaje kako je i predsjednik države imao priliku pokazati na čijoj smo strani i dati doprinos kako bi se prevladale nepotrebne rasprave u Hrvatskom saboru.

Plenković mogući kandidat za čelno mjesto NATO-a


Na pitanje kako komentira pisanje švedskih medija koji ističu premijera Andreja Plenkovića kao mogućeg kandidata za čelno mjesto u NATO savezu, ali i o tome da bi on mogao zasjesti i na neko od čelnih mjesta EU, ministar je rekao kako je to sve već komentirao premijer.

- To sve govori o tome koju reputaciju uživa Andrej Plenković. Sve funkcije o kojima se govori su u kapacitetu premijera koji uspješno vodi Vladu RH, naglasio je.

- To samo govori koliko je Hrvatska kroz Andreja Plenkovića cijenjena u svijetu, dodaje.

Ostvarivanje europskog puta BiH


Što se tiče situacije u BiH, Grlić Radman je rekao kako je prvi posjet Elmedina Konakovića, ministra vanjskih poslova BiH, Hrvatskoj bio dobar u ozračju suradnje i želje za ostvarivanjem europskog puta BiH.

- Hrvatska je ostvarila sve svoje vanjsko političke ciljeve. Ostaje sigurnost zapadnog Balkana, a prije svega BiH, koja treba nekoga tko će joj pomoći, a to je Hrvatska, istaknuo je ministar.

Naglašava kako Hrvati u BiH moraju imati zagarantiranu jednaku političku participaciju kao i ostali narodi u BiH stoga što su konstitutivni narod.


U interesu Hrvatske je dobar odnos Srbije i Kosova


Grlić Radman govori kako je Hrvatska pozdravila i čestitala na izboru novog predsjednika Crne Gore. Kako kaže, njegovo djelovanje će biti dokaz njegove proeuropske autentičnosti.

- Ono što Hrvatsku najviše interesira je njegov odnos prema hrvatskoj manjini, istaknuo je.

Na pitanje o budućnosti odnosa Srbije i Kosova, Grlić Radman govori kako je Hrvatska bila među prvima koja je priznala neovisnost Kosova. Hrvatska zagovara da zemlje EU koje nisu priznale neovisnost Kosova, da ga priznaju.

- U interesu Hrvatske je dobar odnos Srbije i Kosova, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!