Grlić Radman u Skoplju: Nadamo se što bržem otvaranju pregovora Sj. Makedonije i EU-a

12:46 / 15.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

 Hrvatska se nada što skorijem početku pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, rekao je u srijedu u Skoplju ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar je u dvodnevnom posjetu Sjevernoj Makedoniji gdje se susreo s kolegom Bujarom Osmanijem, nakon čega će se sastati i s potpredsjednikom makedonske vlade za europska pitanja Bojanom Maričićem, premijerom Dimitrom Kovačevskim, predsjednikom parlamenta Talatom Xhaferijem i predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Osmani je nakon susreta rekao kako Hrvatska dobro poznaje odnose u regiji te da je Skoplju važna podrška iz Zagreba na europskom putu.

Grlić Radman naglasio je da su Sjeverna Makedonija i Hrvatska dvije prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja, a da su odlični odnosi potvrđeni i aktivnim dijalogom na svim razinama.

Hrvatski ministar je kazao kako je upravo na inicijativu Hrvatske tijekom njezinog predsjedanja Europskom unijom početkom 2020. donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora. Uslijedio je veto Bugarske zbog pitanja identiteta i jezika, zbog čega dvije zapadnobalkanske države i dalje nisu otvorile pregovore, no Sofija je pod pritiskom članica da ukloni tu blokadu.

Mi se iskreno nadamo što skorijem početku pristupnih pregovora s dvije države, naglasio je Grlić Radman, dodavši kako će Hrvatska i dalje dijeliti svoja znanja i iskustva iz vremena svog pregovaračkog procesa.

Hrvatski šef diplomacije tijekom svog posjeta susrest će se s predstavnicima hrvatske zajednice u Sjevernoj Makedoniji, a u četvrtak će sudjelovati na Prespa forumu na panel raspravi o zapadnom Balkanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!