Grlić Radman: U Ukrajini je 114 hrvatskih državljana

13.02.2022.

11:51

Autor: Hina/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / IMS

U Ukrajini se nalazi 114 hrvatskih državljana, rekao je u nedjelju šef diplomacije Gordan Grlić Radman, dodavši kako zasad nema razloga za zatvaranje hrvatskog veleposlanstva u Kijevu.

U Kijevu je 50, na zapadu 25, na istoku 25 hrvatskih državljana. Imamo također u OESS-ovoj misiji naših 14 državljana, znači 114 je siguran broj kojim raspolažemo, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u izjavi za novinare u Splitu.

Iako je naglasio da ne može dati sigurnu informaciju o tome, Grlić Radman vjeruje da ljudi ne napuštaju Ukrajinu u većem broju.

Hrvatski državljani pozvani su da se jave veleposlanstvu te im je savjetovano da privremeno napuste Ukrajinu.

Što se tiče samog veleposlanstva, ministar je rekao da se još ne vide razlozi da se ono zatvara.

Situacija je nepredvidiva, ali se u svakom slučaju ulažu veliki napori u dijalog jer su svima u interesu deeskalacija, mir i pronalaženje rješenja koje ne bi narušavalo stabilnost i sigurnost, rekao je ministar i dodao kako sukob nikome ne bi koristio.


Zapadne države povlače svoje veleposlanike iz Ukrajine te savjetuju svojim građanima da napuste zemlju zbog, kako kažu, velike mogućnosti ruske invazije.

U isto vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je kako upozorenja o napadu samo izazivaju paniku.

"Sada je upravo panika najbolji prijatelj naših neprijatelja. Sve te informacije samo izazivaju paniku i ne pomažu nam", rekao je Zelenski u subotu.

Previše je objava koje "najavljuju duboki, totalni rat Rusije", rekao je.

"Ako imate neku dodatnu informaciju o invaziji koja je 100 posto sigurna, podijelite je s nama". 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!