Grlić Radman: Uvođenje eura osigurat će daljnje investicije i pravnu sigurnost

17.01.2023.

23:22

Autor: M.Š./Hina/HRT

Saborska rasprava

Saborska rasprava

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da se Hrvatska ulaskom u schengenski prostor maknula od jugoistoka Europe te istaknuo da će uvođenje eura osigurati daljnje investicije i pravnu sigurnost.

- Mi ostvarujemo viziju prvoga hrvatskog predsjednika. Mi smo se maknuli od jugoistoka Europe. I Hrvatska i Slovenija, rekao je Grlić Radman tijekom saborske rasprave o o izvješću o sastancima Europskog vijeća u 2022. godini.

Smatra da smo sada tamo gdje smo bili prije 104 godine pri čemu sada, ulaskom u Schengen, putujemo bez zaustavljanja.

Hrvatska je učinila jako puno u 30 godina

Grlić Radman rekao je i kako je sada bitno da odstranimo razlike koje još postoje u kohezijskoj poljoprivrednoj politici, jer želimo biti jednaki kada su u pitanju gospodarski rast i standardi koji vrijede u EU. No, poručio je, to je put koji se ne događa preko noći.

- Za to je potrebno vrijeme i ulaganje, a Hrvatska je učinila jako puno u ovih 30 godina, kazao je.

Grlić Radman pozvao je zastupnike da stvari gledaju globalno istaknuvši da će uvođenje eura ojačati naš međunarodni financijski i svaki drugi položaj. Također, osigurat će nam i daljnje investicije, pravnu sigurnost, ubrzati put prema pristupanju OECD-u.

Time je odgovorio na kritike Marijana Pavličeka (Hrvatski suverenisti) da su vladajući uvođenjem eura krivi za trenutni kaos na tržištu u vezi s rastom cijena a ne trgovački lanci, jer nisu pripremili ništa za uvođenje eura.

- Gdje su bile crne liste, gdje je bio razgovor s predstavnicima vršitelja usluga. Nigdje, upozorio je.

Pavliček je kazao i da ljudi u Hrvatskoj žive sve teže, ne mogu spojiti "kraj sa krajem" i ne mogu plaćati režijske troškove.

Vladajući i oporba pozdravili su ulazak Hrvatske u Schengen, ali dio oporbe smatra da nije bilo vrijeme za ulazak u europodručje.

I Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) pozdravila je ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje poručivši kako vanjska granica EU ne treba biti zid koji nas odvaja od naših "pomalo nestabilnih i nesređenih susjeda".

- Nije mala stvar da smo i politički u malom krugu zemalja od koji ćemo, bez obzira na sve zajedno, imati koristi, rekla je.

Smatra kako je sada vrijeme da se na konstruktivni i pametni način trebamo okrenuti neposrednom susjedstvu i da vanjska granica Schengena tj. EU ne treba biti zid koji nas odvaja od naših "pomalo nestabilnih i nesređenih susjeda".

Izuzetno važnim ocijenila je i da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Uvođenje eura neće poboljšati standard hrvatskih građana

I Stephen Nikola Bartulica (Klub Domovinskog pokreta) pohvalio je ulazak u schengenski prostor, potpisivanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om te da je BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

No, drži a i da uvođenje eura neće poboljšati standard hrvatskih građana već se "prodaje građanima" kao zamjena za teže reforme koje Vlada nije provela.

Smatra da možemo i dalje očekivati demografski pad te da se europski novac namijenjen za obnovu Banovine neće potrošiti zbog neodgovornosti u javnoj upravi.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) upozorio je se na je na svakoj sjednici Europskog vijeća bila točka vezana uz energiju i ekonomiju, jer je to važno za EU.

Naveo je i da se na Europskom vijeću raspravljalo i o ubrzanju procedura za izgradnju i početak rada izvora obnovljive energije.

No, upozorio je, HEP i državna administracija koče projekte energetske tranzicije.

- Za svaku odluku za koju je Plenković digao ruku na Europskom vijeću s kojom se složio, a koju onda u Hrvatskoj ne zna, ne želi ili ne može provesti on i HDZ-ova vlada ostali su na krivoj strani povijesti, poručio je.

Za razliku od Grbina, Marko Pavić (Klub HDZ-a) upitao se kako predsjednik SDP-a misli biti premijer kada ne znao o čemu se raspravlja na Europskom vijeću gdje je tema rata u Ukrajini apsolutno dominirala.

Smatra i kako Grbin ne može biti premijer države članice EU jer ne razumije europske teme.

Pojasnio je da se na Europskom vijeću ne raspravlja o pojedinačnim natječajima već se dogovara budžet i gdje je se Hrvatska izborila za 25 milijardi eura.

Saborski zastupnici su bez rasprave su odradili prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se u saborske klupe vrati smijenjena ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine te potpredsjednika Vlade Branka Bačića u saborskim klupama zamijenit će Danica Baričević, zastupnica iz 10. izborne jedinice.

Također, osječki gradonačelnik Ivan Radić (HDZ) prepustit će svoj mandat Goranu Ivanoviću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!