21:29 / 22.11.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Grlić Radman: Zapadni Balkan visoko na agendi Vijeća Europe

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Željko Hladika / PIXSELL

Zapadni Balkan je u središtu pozornosti Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, a Hrvatska je izvijestila to europsko tijelo o stanju u regiji te smatra da se EU mora politički snažnije angažirati i dati do znanja da joj je stalo do njezine stabilnosti, rekao je u ponedjeljak u Strasbourgu šef hrvatske diplomacije. 

Ministar Gordan Grlić Radman u Strasbourgu je nazočio obilježavanju 25. obljetnice pristupanja Hrvatske Vijeću Europe te se sastao s glavnom tajnicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despinom Chatzivassiliou-Tsovilis i predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Robertom Spanom.


- Razgovarao sam s glavnom tajnicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Despinom Chatzivassiliou-Tsovilis koja me je izvijestila da je zapadni Balkan visoko na agendi tog tijela, rekao je Grlić Radman u izjavi za novinare.


Po njegovim riječima, Hrvatska je najpozvanija razgovarati o zapadnom Balkanu jer dijeli iskustvo i povijest te ima najdužu granicu sa zemljama zapadnog Balkana.


- Ja sam je detaljno izvijestio o izazovima s kojima se sada suočavamo u svim tim državama u kojima je situacija dosta dinamična, kazao je ministar, dodavši da se EU poziva "na aktivniji politički pristup kako bismo poslali jasne poruke da nam je stalo do stabilnosti, funkcionalnosti i prosperiteta zemalja zapadnog Balkana".


Kazao je da je od Chatzivassiliou-Tsovilis doživio pohvale na račun Hrvatske, ne samo kao odgovorne članice VE-a nego Hrvatske koja uživa ugled u međunarodnim organizacijama, koja je globalno vidljiva u svim onim usvojenim vrijednostima, počevši od ljudskih prava, vladavine prava, borbe protiv korupcije i borbe protiv trgovine ljudima".


Grlić Radman je također kazao da je predsjednik Europskog suda za ljudska prava Spano istaknuo primjer Hrvatske kao zemlje koja je snažno prisutna i aktivna u prihvaćanju presuda Europskog suda i ugrađivanja istih u zakonodavstvo Hrvatske, što oni snažno podržavaju i ističu nas kao primjer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!