16:25 / 09.07.2020.

Autor: P.F./Vijesti/IMS/HRT/Hina

Grlić Radmanu Vučićeva izjava nepotrebna teorija zavjere, oglasio se i Picula

-

-

Foto: - / -

Ministar je izrazio čuđenje zbog izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojima je za nemire optužio i strane službe te napao hrvatske medije i političare.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izrazio je čuđenje zbog izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojima je za nemire optužio i strane službe te napao hrvatske medije i političare.

- Nas su iznenadile slike s provjednicima i policijom gdje je policija postupila i brutalno u nekim slučjevima kada su u pitanju građani, ali i novinari. Mislim da bi zapravo ta izjava, koja nas je doista začudila, izraz nepotrebne teorije zavjere, rekao je Grlić Radman.

● Vučić: Htjeli su srušiti državu, i oni iznutra i oni izvana

● Šef srbijanske policije o primjeni sile: Životi policajaca bili su ugroženi

● Završeni prosvjedi u Beogradu, Vučić iz aviona: Predaja nije opcija

Picula: Vučićeva represija glavna zapreka Srbiji na putu prema EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula poručio je da je represivna politika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića glavna zapreka srpskom putu prema EU i pozvao je kolege iz Europske pučke stranke da ga prestanu podržavati. 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prozvala je Piculu, slovensku eurozastupnicu Tanju Fajon i povjerenicu Vijeća Europe za ljudska prava da izravno potpiruju nerede u Beogradu. 

Picula je kazao da je razočaran tim optužbama bez ikakvih dokaza, a prizore poolicijske brutalnosti prema prosvjednicima na ulicama Beograda nazvao "šokantinim".

- Mirni prosvjedi građana protiv nedosljednosti srpske vlade i predsjednika Aleksandra Vučića u upravljanju krizom izazvanom koronavirusom eskalirali su upravo zbog ponašanja represivnih organa. Slike nasilja građani Srbije i šire su uopće imali priliku vidjeti zahvaljujući izvještavanju malobrojnih medija koji u Srbiji nisu pod kontrolom vlasti, rekdao je Picula. 

Vodstvo Srbije pozvao je da se suzdrži od nasilnih reakcija na prosvjede u Beogradu i Srbiji, a prosvjednike da svoje zahtjeve mirno i argumentirano predstave.

- Ujedno očekujem od kolega iz Europske pučke stranke (EPP), čiji je Vučićeva stranka član, da prestanu s kontraproduktivnom politikom prema zemljama u jugoistočnoj Europi i prešutnim odobravanjem, a nekad i direktnom podrškom sestrinskim strankama čije su politike i vrijednosti u direktnoj suprotnosti zajedničkim europskim vrijednostima, naglasio je Picula. 

- Upravo su rastakanje demokratskih institucija u Srbiji i jačanje Vučićevih autoritarnih praksi među glavnim preprekama osjetnom napretku na putu Srbije u Europsku uniju, tvrdi Picula, svojedobno predsjednik radne skupine za zapadni Balkan i izvijestitelj EP za preporuke o proširenju, te izvjestitelj za Crnu Goru i novi paket pretpristupne pomoći IPA III. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!