Grmoja: Antikorupcijsko vijeće traži uvid u spis u slučaju Sabljak

16:21 / 11.06.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Sastanak Antikorupcijskog vijeća

Sastanak Antikorupcijskog vijeća

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja rekao je u petak da je ponovno zatražilo od Ministarstva vanjskih i europskih poslova putne naloge i od DORH-a uvid u spis i kaznenu prijavu diplomata Damira Sabljaka dodavši da je ministar Grlić Radman vrijeđao članove vijeća.

- Sasvim je jasno da je to prava tema s kojom se bavi Nacionalno antikorupcijsko vijeće, ocijenio je Nikola Grmoja.

Napomenuo jei kako je njegova članica Dalija Orešković (Centar) rekla je da to više nije samo slučaj Damira Sabljaka, nego i moguće kompromitiranosti glavnog državnog odvjetništva, najavivši kako će se Vijeće zasigurno još njime baviti.

Grmoja je skandaloznim, u izjavi novinarima nakon sjednice, ocijenio što je jednoj zastupnici, članici SDP-a, ministar poručio da dobro pazi što radi, jer će se morati vratiti u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Rekao je kako je pravosuđe onih koji su upravljali Hrvatskom nije samo HDZ-ovo, ali je prilično njegovo.

- U ovih 30 godina, 20 i više imamo HDZ na vlasti i činjenicu da su kadrovirali i utjecali politički na dobar dio sudaca i da u manjim sredinama je također HDZ na vlasti, u jedinicama lokalne samouprave zna se tko je većinski vlast, kazao je.

- Ali nije samo to problem hrvatskog pravosuđa, osim vanjske neovisnosti potrebna je i unutarnja neovisnost i integritet, istaknuo je Grmoja.

Upitao je tko će prijavljivati nepravilnosti u Hrvatskoj, ako čovjek koji ih prijavi četiri ga godine razvlače po službeničkim sudovima, viši sudovi ruše presude i vraćaju ga na posao.

- Ministar je, bez da s njime razgovara, ponovno udaljio iz službe, upozorio je Grmoja.

- U Hrvatskoj je na snazi maksima ne talasaj i budi dobar s moćnicima, sucima i političarima i bit će ti dobro, a ako ideš kontra možeš žestoko nastradati, ustvrdio je.

Dodao je kako nije dobro davati jednodimenzionalne ocjene podsjetivši kako je osobno veliki oponent HDZ-u i njihovom načinu upravljanja podsjetivši kako je imao velike sukobe sa Vladimirom Šeksom koji je imao veliki utjecaj na hrvatsko pravosuđe.

- Kada bismo maknuli njihov utjecaj na pravosuđe to ne znači da ne bi sutra neki Zdravko Mamić, menadžer ili moćnik neće utjecati na naše suce i pravosuđe. To je problem karaktera i mentaliteta koji treba mijenjati, poručio je predsjednik Vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!