Grmoja: Hrvatska najgora u EU po percepciji neovisnosti pravosuđa

21.06.2023.

13:16

Autor: T.V./HRT/Hina

Nikola Grmoja o stanju u pravosudju

Nikola Grmoja o stanju u pravosudju

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja rekao je u srijedu da novo izvješće EU o neovisnosti pravosuđa za 2023. pokazuje kako 75 posto hrvatskih građana vjeruje da se politika i vlast miješaju u neovisnost pravosuđa, i po toj ljestvici smo najgori u EU.


Novo izvješće EU o neovisnosti pravosuđa za 2023. pokazuje da 75 posto hrvatskih građana vjeruje da se politika i vlast miješaju u neovisnost pravosuđa. I tu smo po toj ljestvici najgori u EU, izjavio je Grmoja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Pozvao je predsjednika saborskog Odbora za pravosuđe SDP-ovog Mišela Jakšića da na dnevni red tog Odbora stavi izvješće o stanju sudbene vlasti predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića. Mostov zastupnik smatra kako to Jakšić može učiniti i bez zastupnika vladajuće većine, a kada se to raspravi na Odboru, očekuje i da će Dobronićevo izvješće doći i na plenarnu sjednicu.

Grmoja također tvrdi kako nisu točne izjave HDZ-ovih zastupnika da se Hrvatska nešto poboljšala na tom području, i da se 'vidi da smo po percepciji neovisnosti pravosuđa na začelju EU'. Grmoja je negativno odgovorio na novinarski upit je li primjeren termin odlaska premijera Andreja Plenkovića u Srbiju.

- Definitivno nije, jer ovaj odlazak Plenkovića u Srbiju pomaže samo Vučiću da pokaže to nekako svoje europskije lice, rekao je.

Smatra i da taj odlazak u Srbiju pomaže i osobnoj karijeri i ambiciji Andreja Plenkovića koji se želi pokazati kao netko tko može razgovarati "s tom problematičnom Srbijom i problematičnim Vučićevim režimom".

- Hrvatska od toga nema nikakve koristi, poručio je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!