13:58 / 07.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Grmoja i Đerek: Novi zakon izrazito represivan prema "zviždačima"

Maja Đerek i Nikola Grmoja

Maja Đerek i Nikola Grmoja

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Mostov Nikola Grmoja i "zviždačica" Maja Đerek upozorili su u četvrtak da je novi Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti izrazito represivan prema prijaviteljima nepravilnosti, što pokazuje kakav je odnos države prema njima. Grmoja je u Saboru primio dvije prijaviteljice nepravilnosti, Maju Đerek i Nadu Ružić, uoči sutrašnjeg izglasavanja novog Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Najavio je da će u Saboru glasovati protiv tog zakona jer nisu prihvaćeni amandmani udruge koja štiti prijavitelje nepravilnosti, kao ni Mostovi amandmani. Skandaloznim smatra da zakon predviđa oštrije kazne za one koji, u dobroj vjeri, prijave neku nepravilnost ali se to ne može dokazati, nego za odgovorne osobe koje sprječavaju prijavljivanje nepravilnosti.

- To pokazuje kakav je odnos u Hrvatskoj prema prijaviteljima nepravilnosti, ustvrdio je Grmoja.

Antikorupcijsko vijeće iznijelo je više primjedbi na prijedlog zakona, kasni se s njegovim usvajanjem, a nije osigurana ni besplatna sekundarna pravna pomoć svim prijaviteljima nepravilnosti, neovisno o imovinskom cenzusu.

Država treba stati iza prijavitelja nepravilnosti

- Država treba poslati jasnu poruku da će stajati iza svih prijavitelja nepravilnosti, naglasio je. Upozorio je da se u Hrvatskoj često propituju motivi zašto netko nešto prijavljuje, što ne treba biti interes države, već ona treba zaštititi svakog prijavitelja nepravilnosti te poručio da je prijavljivanje nepravilnosti jedini način za sprječavanje korupcije i stvaranje mehanizama za učinkovitu borbu protiv nje.

Napominjući kako se njihova Udruga Pomak protivila takvom prijedlogu zakona, Maja Đerek je rekla da je cijeli zakon izrazito represivan, a kazne za prijavitelje nepravilnosti su jako stroge. Takav zakon bilo kojem potencijalnom prijavitelju nepravilnosti poručuje da šuti, ne izlazi u javnost i čuva svoje radno mjesto, kao što to većina ljudi i radi. Takvim načinom nećemo ništa promijeniti, upozorila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!